Pažitka
Název:

Vánoční rybí polévka


Vánoční rybí polévka


Ingredience:
Ingredience:
kapří skelet + odřezky + hlava dle potřeby
Zelenina do polévky:
mrkev1 ks
petržel1 ks
celer kousek
cibule1 ks
česnek2 stroužky
Koření:
bobkový list1 ks
nové koření4 kuličky
pepř5 kuliček
Bylinky:
malé listy šalvěje2 - 3 ks
tymián snítka
petržel snítka
Na dokončení:
mrkev100 g
celer100 g
petržel100 g
přepuštěné máslo3 lžíce
hladká mouka1 lžíce
muškátový květ větší špetka
šafrán špetka
toustový chléb na krutony
Postup přípravy:

Na Štědrý večer musí být na stole kapr s bramborovým salátem a rybí polévka. 

Kapr a salát je klasika, na tom není nic moc zajímavého, ale rybí polévku dělá každý trochu jinak.

Ta naše vznikla různým experimentováním, kdy jsem vlastně smíchala různé recepty na různé rybí polévky. A všichni si ji zamilovali, takže je s experimentováním konec.

V celé polévce je jenom jedna lžíce mouky na zaprášení zeleniny, ale pokud mouku nemůžete, stačí použít například kukuřičnou nebo ji úplně vynechat.

Polévka je totiž zahuštěná hlavně zeleninou a tak nehrozí, že se po štědrovečerní večeři budete cítit jako pumlíč. A bude i místo na cukroví.

Krutony do vánoční polévky dělám z toustového, a protože chci, aby to všechno o Štědrém večeru bylo co nejvíc slavnostní a hezké, vždy formičkou na cukroví vykrajuji tvary. Třeba hvězdičky nebo rybičky. Je to taková drobnost, ale každého to potěší.

Nezapomeňte si dát pod talíř šupiny pro štěstí, tady je můj vlastní recept na vánoční polévku:

Do hrnce vložte rybí odřezky, skelet a hlavu, ze které vyřízněte a vyhoďte žábry. Přidejte i jikry a mlíčí, zeleninu, koření a bylinky. Vše zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lžíci soli, přiveďte k varu a vařte 45 minut. 

Po 45 minutách vývar přeceďte. Zvlášť na misku dejte obrané maso, mlíčí a jikry. Společně s trochou vývaru maso, mlíčí a jikry rozmixujte a nechte stranou, později se přidá do polévky. 

Na jemném struhadle nastrouhejte celer, mrkev a petržel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte zeleninu a orestujte, trvá to tak 3 - 5 minut. Zeleninu zaprašte lžící mouky, krátce ještě orestujte a zalijte vývarem. Přilijte i ve vývaru rozmixované maso, muškátový květ a šafrán, 10 minut povařte, ochutnejte, podle chuti osolte. 

K polévce připravte krutony z toustového chleba.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno