

| Ingredience: | |
| výběrová polohrubá mouka | 300 g |
| mouka Zlatka | 100 g |
| kypřící prášek | 1 ks |
| cukr moučka | 180 g |
| vanilkový cukr | 1 ks |
| měkký tvaroh | 1 ks |
| máslo | 150 g |
| Hera nebo Zlatá Haná | 50 g |
| vejce | 2 ks |
| sůl | špetka |
| rum dle chuti | |
| rozinky | hrstička |
| brusinky | hrstička |
| nasekané ořechy/mandle | hrstička |
| kandované ovoce | hrstička |
Štola je výborná, vláčná a já můžu jen poděkovat kamarádce Janince za inspiraci.
Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk a rum. Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.
Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C.
Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě pocukrujeme,
chvilku počkáme a vyklopím. To samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany.