Pažitka
Název:

Vařené krůtí stehno s dušenou zeleninou a hlívou


Vařené krůtí stehno s dušenou zeleninou a hlívou


Ingredience:
Ingredience:
krůtí spodní stehna2 ks
chilli papričk1 ks
mrkev2 ks
řapíkatý celer2 tonky
bílá část pórku1 ks
bílé suché víno3 dcl
máslo2 lžíce
čerstvý listový špenát mísa
hlíva ústřičná250 g
česnek paličák8 stroužků
čerstvá majoránka dle chuti
čerstvý tymián dle chutu
čerstvá mateřídouška dle chuti
čerstvá petželka dle chuti
čerstvá saturejka dle chuti
cibule2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
tymián snítka
Postup přípravy:

Uvařte si lehké jídlo, které se náramně hodí do těchto parných dnů. Navíc je zdravé a plné vitamínů a určitě vás nezatíží, takže po tomto chutném obědě můžete hbitě skočit a uhánět třeba k vodě.  

Do hrnce, do kterého se vám vlezou obě stehna, dáme vodu, víno, přidáme maso, chilli papričku, celer a bouquet garni připravený z bylinek (bylinky dáme k sobě a převážeme provázkem), rozpůlenou cibuli i se slupkou, oloupané 4 stroužky česneku, řádně osolíme, opepříme a dáme vařit. Jakmile se vývar začne vařit, ztlumíme plamen a vaříme 1h. Přidáme oloupanou mrkev a vaříme další 0,5h až 1 hodinu do úplného změknutí masa. Vývar zcedíme (a ponecháme na přípravu jiného jídla - já jsem ho použila na bramborový krém). Stehna dáme stranou a obereme od kosti. Zakryjeme a necháme odpočívat v troubě.
Vařenou mrkev nakrájíme na kolečka, hlívu na podélné kousky, druhou cibuli na drobno, česnek na plátky a špenát omyjeme a osušíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek a lístky tymiánu. Orestujeme a přidáme hlívu. Dusíme asi 8 minut. Přidáme nakrájenou mrkev a špenát a necháme ho zavadnout. Ochutíme solí a pepřem.
Zeleninu s houbami dáme na talíř a podáváme s osoleným a opepřeným krůtím masem. Celé jídlo ještě pokapeme extra panenským olivovým olejem. Pokud je toto jídlo pro některé strávníky příliš "hladové", můžete přidat rozpečenou česnekovou bagetu.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno