Pažitka
Název:

Vařený chřest se smetanovou omáčkou, dušenou šunkou, bramborem a rukolou


Vařený chřest se smetanovou omáčkou, dušenou šunkou, bramborem a rukolou


Ingredience:
Ingredience:
zelený nebo bílý chřest500 g
máslo1/2 lžíce
třtinový cukr1/2 lžíce
sůl špetka
citronová šťáva dle chuti
kvalitní šunka dušená v páře6 plátků
čerstvý salát rukola hrst
brambory6 ks
Postup přípravy:

Chřestová sezóna nám pomalu začíná a já přináším tip na jednoduchý oběd či večeři.

Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut. Pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut. Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku, já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody, vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme, omáčku necháme provařit a v závěru ji zalijeme tučnou smetanou. Omáčku dochutíme dle chuti. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část. 
Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě. Hotově uvařený chřest, omáčku a brambory podáváme s kvalitní srolovanou šunkou a ozdobenou čerstvou rukolou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno