Ingredience: | |
zelený nebo bílý chřest | 500 g |
máslo | 1/2 lžíce |
třtinový cukr | 1/2 lžíce |
sůl | špetka |
citronová šťáva | dle chuti |
kvalitní šunka dušená v páře | 6 plátků |
čerstvý salát rukola | hrst |
brambory | 6 ks |
Chřestová sezóna nám pomalu začíná a já přináším tip na jednoduchý oběd či večeři.
Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut. Pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut. Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku, já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody, vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme, omáčku necháme provařit a v závěru ji zalijeme tučnou smetanou. Omáčku dochutíme dle chuti. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část.
Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě. Hotově uvařený chřest, omáčku a brambory podáváme s kvalitní srolovanou šunkou a ozdobenou čerstvou rukolou.