Pažitka
Název:

Variace na švédské masové kuličky


Variace na švédské masové kuličky


Ingredience:
Masové kuličky:
kuřecí mleté maso500 g
vejce1 ks
mléko50 ml
strouhanka65 g
střední cibule1 ks
olivový olej1 lžíce
nasekaná petrželka hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
muškátový oříšek3/4 lžičky
Omáčka:
kuřecí vývar200 ml
hladká mouka2 lžíce
sladká smetana100 ml
šťáva z 1/2 citronu dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

O víkendu se chystáme do Ikei a jedna z prvních věcí, co člověka ve spojení s Ikeou napadne, jsou jejich masové kuličky. Dostala jsem na ně chuť, ale podle dostupných receptů jsem neměla všechny potřebné ingredience, tak vznikla variace na stejné téma. Myslím, že tento pokus byl úspěšný, protože kuličky mizely z plechu, rychlostí jakou mizí zboží v akci z obchodních regálů.

Kuřecí maso (stehenní řízky) jsem si namlela, pokud máte maso již mleté, tak se můžete pustit rovnou do přípravy. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na oleji orestujte do měkka, tak aby zesklovatěla. Osmahnutou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky smíchejte v míse.
Je dobré nechat masovou směs trochu odpočinout v chladu. Mokrýma rukama poté tvarujte stejné kuličky, které pak dáte do zapékací mísy, pokapejte olejem, trochu s nimi zatřeste, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-35 minut.
Jakmile se vám kuličky pečou v troubě, tak si připravte omáčku. Do malého hrnce nasypte mouku a jen tak nasucho ji chvíli opražte (ne dlouho, aby vám nezhnědla, to by pak omáčka měla hnědou a ne bílou barvu), poté přilijte smetanu a pořádně metličkou míchejte, snižte plamen a přilívejte vývar. Je potřeba pořádně promíchávat abyste neměli v omáčce hrudky. Konzistence omáčky záleží na množství přilitého vývaru. Provařte a na konci ochuťte solí a citronovou šťávou.
Kuličky můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno