Pažitka
Název:

Veganský dort s ovocem

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bez cukru


Veganský dort s ovocem


Ingredience:
Korpus:
polohrubá celozrnná mouka3 hrnky
sušená třtinová šťáva1,5 hrnku
rostlinný olej1/2 hrnku
sojový kysaný nápoj700 ml
jedlá soda1 lžička
prášek do pečiva bez fosfátů1 balíček
kakao dle potřeby
Náplň:
marmeláda dle chuti
jahodový puding2 balíčky
rostlinné mléko750 ml
vanilkový extrakt1 lžička
já dávám marmeládu, tak již dál nesladím oslaďte dle vlastních chutí
Na ozdobu:
čerstvé ovoce dle chuti
agar (připravený dle návodu na sáčku)
Postup přípravy:

Tento týden jsme s manželem oslavili dvouleté výročí svatby a proto jsem se rozhodla mu upéct dort. Jak jinak než veganský. Dortů jsem napekla desítky, ale veganský jsem ještě nepekla, tak to pro mě byla celkem výzva a proto jsem recept zapojila i do roční výzvy 52.

Nemám ráda těžké máslové dorty s marcipánem a dalšími vymoženostmi, raději si vždy dám nadýchaný korpus s nějakým "šlehačkovým", jemným krémem. Jaké dorty máte nejraději vy? Případně máte tip na nějaký ten NEJ? Pokud ano, budu ráda, když mi vložíte odkaz do komentářů. 

Suroviny na korpus dejte do misky a vyšlehejte šlehačem. Poté přelijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 30 - 40 minut. To, zda korpus je či není upečený poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud je špejle po vytažení suchá, korpus je upečený, pokud je špejle od těsta, nechte ještě chvíli péci.
 
Jakmile korpus vychladne, rozřízněte jej vodorovně na dvě části a spodní část potřete marmeládou. Před potřením marmeládou můžete ještě korpus pokapat rumem. Mezitím si uvařte puding, který si doslaďte dle chutí. Doporučuji použít opět třtinovou šťávu nebo neutrální sirup, např. rýžový. 
Polovinu vychladlého pudingu dejte na spodní část dortu a přiklopte horní částí. Zbytkem pudingu potřete vršek dortu. Dejte důkladně zatuhnout do lednice. Ideálně alespoň na 2 - 3 hodiny.
 
Poté si očistěte a nakrájejte ovoce, které nechte pořádně okapat. Podle návodu si připravte agar. 
Ovoce naskládejte na dort a zalijte agarem. Opět dejte alespoň na 2 hodiny zatuhnout do lednice, ale spíše doporučuji dát tuhnout přes noc, dort se krásně rozleží a navlhne a je pak úžasný.
 
Tip: Pokud máte rádi "máslovější" krémy, můžete do pudingu zašlehat 100g Bio Alsanu. Pro odpůrce palmového oleje však stačí i tato pudingová verze :-) bez Alsanu :-).

Pozn.: Pokud máte rádi opravdu sladké dorty, tak doporučuji dát do těsta 2 hrnky sušené šťávy a do krému alespoň 4 lžíce. V podobě v jaké ho upečete podle receptu bude vhodný už i pro malé děti zhruba od 2 let. 
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno