Pažitka
Název:

Veganský quiche s cizrnovým těstem a batátovo-dýňovým krémem


Veganský quiche s cizrnovým těstem a batátovo-dýňovým krémem


Ingredience:
Těsto:
cizrnová mouka Adveni Medical1 hrnek (120g)
mouka z červené čočky Adveni Medical1/2 hrnku (70g)
voda1/2 hrnku
olivový olej1/4 hrnku
mořská sůl1 lžička
Náplň:
batáty (oloupané)450 g
muškátová dýně (bez slupky)450 g
kukuřice (rozmrazená)100 g
střední červená cibule2 ks
mořská sůl1 lžička
mletá sušená kurkuma1 lžička
*bio farmářské koření1 lžička
Postup přípravy:

Docela často potkávám kolem sebe lidi, kteří nejsou moc na sladké. Musím říct, že jim to tak trochu závidím, protože se mi většinou při pohledu na všechny sladké dobroty sbíhají sliny. Na druhou stranu na oslavách často vídáme právě ty sladké dobroty a „slaňáci“ pak musí sáhnout po takových těch typických potravinách, jako jsou tyčinky či oříšky. Proto ráda občas připravuji i slané koláče. Navíc takový slaný koláč má velkou výhodu. Dáte si jej s chutí na snídani, na oběd a vlastně i na večeři. Stačí jej jen trochu v troubě přihrát a s dobrým salátem je to hned jídlo jedna báseň.

Připravit takový běžná slaný koláč asi není problém. Ten nastává ve chvíli, kdy do sebe prostě nemůžete nalít tunu smetany a sýru či vejce, na kterých jsou většinou quiche postavené. Pak se samozřejmě připravuje třeba z tofu, což jakožto sója může být pro mnohé problém. Nakonec jsem se tedy rozhodla vzít dvě své oblíbené suroviny, batáty a dýni, a hezky je nalít na těsto. A aby i ona „krusta“ nebyla jen směs škrobu a tuku, využila jsem cizrnovou mouku, která koláč obohatí bílkovinou a vlákninou, a zároveň umožní, že vynecháme vejce. Uhostíte tak nejen své kamaráda vegany, ale také třeba zrovna ty, kdo trpí alergií na vejce a mléčnou bílkovinu.

O tom, jak je dýně skvělá, si můžete přečíst více zde (i pojednání o tom, jak je to s tím histaminem). No a o té cizrně se zase dozvíte zde. Sladké brambory jsou chuťově naprosto skvělé, jejich oranžová barva je dána přítomností beta-karotenu (vitamín A), obsahují vitamín B6 a měď (obojí je důležité pro funkci DAO) a spoustu vlákniny. Mimo to také nepatří mezi lilkovité jako klasické brambory, takže je možná odtolerujete lépe. Když náhodou seženete ty fialové, tak ty mají také ve studiích zdokumentované protizánětlivé účinky. Přiznám se, že kukuřice je v tomto receptu tak trochu zbytečná, ale jednou za čas ji prostě ráda někam přidám. Přece jen koláč trochu oživí. A když přidáte koření jako je bazalka nebo tymián, možná vám pak celý koláč připomene tak trochu pizzu a Itálii. Když zvolíte více česneku a majoránku, vrátíte se zase zpátky do té naší české kuchyně. Nebojte se proto s recepty experimentovat a volit koření, které vám nejen vyhovuje a tolerujete jej, ale které vám dělá radost na duši. Spousta koření má totiž léčivé účinky a hlavně konzervuje dané jídlo proti mikrobiotě, takže vlastně zabrání i její činnosti a potenciálnímu uvolnění histaminu a dalších aminů. A vy si tak budete moct koláč užít bezpečně o nějaký ten den déle.

Batáty a dýni nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce podusit (tlakový hrnec cca 12 minut, normální odhadem 30 minut). Necháme vychladnout.

Smícháme mouky se solí a tekutinami a vypracujeme pevné, trochu lepivé těsto. Necháme cca 10 minut odstát, aby mouky nasály vodu. Troubu předehřejeme na 160°C (horkovzduch). Formu na quiche vyložíme papírem na pečení nebo vytřeme tukem a vmačkáme do něj těsto rovnoměrně, abychom měli i dostatečné okraje. Propícháme vidličkou a pečeme 15 minut. Vyjmeme a necháme lehce vychladnout. 

Batáty spolu s dýní zbavíme přebytečné vody a rozmixujeme na hladké pyré. Vmixujeme sůl a koření. Případně přidáme trochu vody, aby nám vzniklo husté pyré (tedy hmota, která se bude dát ve formě rozetřít). Do předpečeného těst rozetřeme polovinu batátového krému, posypeme nasekanou cibulkou a kukuřicí a překryjeme zbylým pyré. Pečeme dalších 35 minut (pré nemusí být úplně tuhé, ztuhne při chladnutí, ale nesmí být vyloženě tekuté, velmi bude záležet, jak vodnatou konzistenci jste zvolili). Necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno