

| Ingredience: | |
| ghí/máslo/olej | 2 lžíce |
| velká cibule | 2 ks |
| česnek | 4 velké stroužky |
| semínka anýzu | 1 lžička |
| semínka fenyklu | 2 lžičky |
| mořská sůl | dle chuti |
| velká mrkev | 3 ks |
| pastiňák | 2 ks |
| fenykl | 2 hlízy |
| suché bílé víno | 250 ml |
| brambora | 2 ks |
| krájená rajčata (čerstvá nebo plechovka v bio kvalitě) | 400 g |
| zeleninový vývar nebo voda | cca 1 l |
| prášek šafránu | 0,5 g |
| nori řasa (natrhaná) | pár plátků |
| sušený tymián | 1 lžíce |
| uvařené fazole | 2 hrnky |
| K servírování: | |
| čerstvá větvička tymiánu nebo fenyklu | dle chuti |
| pomerančová kůra | dle chuti |
| kváskový chléb | dle chuti |
Francouzský recept, bez ryb...a vaření s vínem, po dlouhé době jsem si dala i skleničku. Jídlo je to moc dobré, plné pro nás neobvyklých chutí a vůní z bílého vína, česneku, fenyklu a šafránu, ale také s vůní moře z řasy nori (místo rybího aroma). Pro návštěvu nevegetariánů velký zážitek!
V hrnci rozehřejeme tuk nebo olej a vhodíme do něj fenykl s anýzem. Když se rozvoní, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a orestujeme. Pak přidáme nakrájenou mrkev, pastiňák a hlízy fenyklu nakrájené na větší kousky. Opět chvíli restujeme a podlijeme vínem. Pak přidáme šafrán, natrhanou nori řasu, tymián a vaříme asi 45 minut. Když je zelenina uvařená, vložíme ještě fazole a necháme chvíli prohřát.
Podrobné info: