Pažitka
Název:

VEGETA bez glutamátu


VEGETA bez glutamátu


Ingredience:
Ingredience:
celer1/2 ks
petržel2 ks
mrkev4 ks
řapíkatý celer3 stonky
pórek1/2 ks
červená cibule1 ks
žlutá cibule2 ks
jarní cibulka2 ks
petrželová nať dle chuti
sůl3 lžičky
cukr1 lžička
Postup přípravy:

Připravte si sušenou zeleninu a nebo vegetu doma a bez glutamátu s velkým množstvím soli.

Jediné co k tomu budete potřebovat je zelenina, nůž, struhadlo a sušičku na ovoce a zeleninu.

Pokud si budete chtít svou rozmixovanou zeleninu osolit a osladit, tak jak je to u kupované, tak klidně můžete. Já ale sůl a cukr nepřidávám. Nejste totiž potom omezeni množstvím zeleniny, kterou chcete přidat do jídla.

Část zeleniny si nechám v nastrouhané podobě a část rozmixuji.

Nastrouhaná sušená zelenina se po uvaření třeba v polévce vrátí do původního tvaru a nikdo nepozná, že byla vůbec kdy sušená. 

Takto připravenou zeleninu můžete použít nejen do polévek, ale i do omáček a pod maso.

Směs jakou si namícháte, záleží jen na vás. Já kromě základní kořenové zeleniny přidávám s oblibou i nať petržele, celeru, libeček...

Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a zbytek zeleniny nakrájejte na podobnou velikost.

Směs promíchejte a rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřete na jednotlivá patra sušičky. Čas sušení zeleniny je závislý na značce sušičky a teplotě, kterou nastavíte. Moje sušička má sice 9 pater, ale suší déle, než jiná sušička, kterou jsem měla možnost vyzkoušet. Suším na 70°C po dobu několika hodin. V průběhu sušení jednotlivá patra prohazuji. 

Usušenou zeleninu skladujte v suchu a dobře uzavřené sklenici mimo přímé světlo.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno