Pažitka
Název:

Vejce Benedikt


Vejce Benedikt


Ingredience:
Ingredience:
vejce1 ks
šunka2 plátky
houska1 ks
holandská omáčka dle potřeby
ocet1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
Holandská omáčka:
máslo200 g
žloutek3 ks
citronová šťáva2 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Patří k jedné z vydatnějších snídaní. Jedná se o křupavou housku s plátkem šunky, zastřeným vejcem a holandskou omáčkou.

Housku rozpůlíme a řeznou plochou ji nasucho opečeme na pánvi. Obložíme plátky šunky.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové. Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky. 

Holandská omáčka:

Připravíme vodní lázeň. Velký hrnec naplníme do půlky vodou a uvedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká aby vystupovali malé bublinky vzhůru) a dále kovovou mísu, která se do hrnce vejde.
V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří.Odstavíme.
Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvrdláme s 1 lžící vody.  Mísu dáme do horké vodní lázně.
Nyní přiléváme máslo ke žloutkům- zpočátku jen po kapkách , pak jemným proudem a při tom šleháme  metlou nebo el. šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna (pěnová omáčka), tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu. Já jsem ji ještě doplnila lžičkou dijonské hořčice.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno