Pažitka
Název:

Veka - máslová cereální


Veka - máslová cereální


Ingredience:
Ingredience:
pšeničná celozrnná mouka hladká300 g
voda165 ml
čerstvé droždí15 g
cukr1 lžička
sůl10 g
změklé máslo10 g
Postup přípravy:

Znáte to! Přijdete do obchodu a tam hnusná stará veka, co už zítra bude hnusnější než je teď. 
Vykašlete se jim na to a upečte si vlastní, krásnou a nadýchanou veku.

Když se rozhodnete zda celozrnnou a nebo klasickou bílou mouku, udělejte si kvásek.
Kvasnice nadrobte do hrnečku, přidejte cukr a lžičkou ho rozetřete, dokud není krásně tekutý.
Přidejte trochu vlažné vody z odměřeného množství a lžící mouky co máte připravenou na veku.
Přikryjte ubrouskem a nechte vzejít.
 
Všechny suroviny přendejte do robota či pekárny a nechte vypracovat.
V pekárně ukončete program těsto už po hodině a v robotu nechte hníst 10 minut na 2 rychlost.
 
Po vykynutí rozválejte na velký obdélník a srolujte. Konce rolády zastrčte prsty dovnitř a nechte kynout spojen dolů přikryté fólii a nebo utěrkou cca 30 minut. Záleží, jaké máte doma teplo.
 

 

 

 

 
Troubu rozpalte na 230° - 250°C i s nádobou na vodu na dně trouby.
Vložte veku - do pekáčku nalijte hrnek horké vody - zavřete troubu - ztlumte teplotu na 200°C a pečte 15 - 20 minut.
 
(po nakynutí)

Upečenou veku nechte vychladnout na mřížce, a pokud máte rozprašovač na vodu, tak veky oroste.
Krájet můžete až po úplném vychladnutí.
  
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno