Pažitka
Název:

Velikonoční beránek


Velikonoční beránek


Ingredience:
Beránek velký:
polohrubá mouka2 hrnky
olej1 hrnek
mléko1 hrnek
cukr1/2 hrnku
prášek do pečiva1 ks
vejce2 ks
Beránek olejový malý:
polohrubá mouka1 hrnek
olej1/2 hrnku
mléko1/2 hrnku
cukr1/4 hrnku
prášek do pečiva1/2 balíčku
vejce1 ks
Postup přípravy:

Co k Velikonocům neodmyslitelně patří? Jidáše, mazanec a beránek přeci. Takže nesmí chybět ani receptík ode mě, který je velmi jednoduchý, hrnkový, olejová, takže ho zvládne upéct úplně každý. Chuťově je moc dobrý, není suchý a hlavně vyběhnout beránkovi i záda, není prostě placatý.

A proč vlastně na Velikonoce pečeme beránka? V křesťanství je totiž beránek jedním ze symbolů Ježíš Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa.

Beránek velký

Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme 2 celá vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 60 minut na 180°C.

Beránek olejový malý

Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme 2 celá vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 40 minut na 180°C. Těsta je hodně, takže zbytek vylijeme do malého rendlíku a pečeme vedle.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno