Pažitka
Název:

Velikonoční jidáše


Velikonoční jidáše


Ingredience:
Ingredience:
droždí30 g
mléko150 ml
cukr krupice100 g
polohrubá mouka500 g
rozpuštěné máslo100 g
žloutek do těsta2 ks
vanilkový cukr1 ks
sůl špetka
rozinky50 g
citronová kůra dle chuti
rum1 malý panák
mandle a rozinky na ozdobu
žloutek na potření2 ks
Postup přípravy:

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazené medem (ještě horké se po vytažení z trouby potíraly medem). Říká se, že kdo sní Jidáše na Zelný čtvrtek, bude se těšit pevnému zdraví. Zavinutý tvar Jidášů symbolizuje plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara. A na jaře ptáčci zpívají a sedávají na rozkvetlých stromech, tak tady jsou ti moji ptáčci.

Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).

Mazanec, neboli bochánek vytvarujeme na pomoučněném vále z vykynutého těsta, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 15 minut ještě vykynout. Poté mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem, nůžkami nastřihneme do kříže (cca 1cm x 1cm) a posypeme mandlemi. Bochánek pečeme v předehřáté troubě na 200 °C stupňů asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C stupňů a dopékáme pomalu asi 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno