Pažitka
Název:

Velikonoční kopřivová nádivka


Velikonoční kopřivová nádivka


Ingredience:
Ingredience:
starší rohlíky nebo housky8 ks
mléko250 ml
máslo2 lžíce
vejce (kolik ks pečiva, tolik vajec)8 ks
uzené maso, nebo slanina250 g
posekané čerstvé mladé kopřivy2 hrsti
muškátový oříšek dle chuti
česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Bílou sobotou končí postní doba! Hlavním pokrmem Bílé soboty je velikonoční nádivka, ve které nesmí chybět mladé kopřivy. Někde se nádivce říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek - prostě jiný kraj, jiný mrav. O Bílé sobotě se také peče mazanec a velikonoční beránek a pánové si připravují pomlázky z vrbového proutí.

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, prolisovaný česnek a posekané mladé kopřivy. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh, ušlehaný ze všech bílků. 

Nádivkou můžeme naplnit kuře, nebo ji upečeme samotnou ve vymazaném pekáčku 

Podáváme ji teplou s bramborem, nebo studenou s pečivem.

VENDY TIP! Na jaře se mohou nahradit mladé kopřivy čerstvými bylinkami, nebo listovým špenátem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno