Pažitka
Název:

Velikonoční máslové sušenky


Velikonoční máslové sušenky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka390 g
sůl1/2 lžičky
jedlá soda1 lžička
změklé máslo227 g
cukr krystal200 g
vejce2 ks
vanilkové esence2 lžičky
Postup přípravy:

Tyhle sušenky se v originále jmenují "sugar cookies", čili cukrové sušenky. Pro mne jsou ale hlavně máslové a vanilkově voňavé. V puse lehce křupnou a pak už se vám ta máslová chuť pomalu rozplývá na jazyku. Výborné jsou jen tak samotné, s bílkovou polevou nebo jako tady, jarní a velikonoční, s fondánem.

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabyde. Postupně přidáme vajíčka a vanilkovou esenci. Šlehací metlu vyměníme za K-metlu a vmícháme mouku, sůl a jedlou sodu. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. 

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat. Případně můžeme polovinu těsta zamrazit na později.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat - chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout.

Fondán obarvíme gelovými barvami, rozválíme na tenko (podsypáváme moučkovým cukrem) a vykrojíme stejné tvary jako u sušenek. Sušenky lehce potřeme vodou, přitiskneme fondán a uhladíme. Dozdobíme drobnými kytičkami a cukrovými perličkami.


Sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, asi 5-7 dní.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno