

| Ingredience: | |
| mouka (200g hladká a 300g polohrubá) | 500 g |
| cukr krystal | 50 g |
| máslo nebo hera (rozehřáté) | 100 g |
| sůl | špetka |
| žloutek (dejte si trošku stranou na potření) | 2 ks |
| citronová kůra | dle chuti |
| rozinky namočené v rumu nebo višňovici | dle chuti |
| vlažné mléko | 250 ml |
| droždí | 1/2 kostky |
| lupínky nebo půlky mandliček | na dozdobení |
Velikonoční tradice se musí ctít, takže i u nás voní domácí mazanec.
Vypracujeme těsto, necháme vykynout, pak rozdělíme množství na 2 stejné porce a utvoříme mazance.
Necháme na plechu ještě dokynout. Pak vezmeme žloutek a vyšleháme s trochou mléka. Potřeme, zasypeme mandličkami a znovu mandličky potřeme taky žloutkem a dáme do vyhřáté trouby péct na 160 stupňů asi 30 minut.
Nůžkami ještě nastřihneme vršek mazanců do křížku.
Doporučuji na dno trouby dát plecháček s teplou vodou. Mazance budou krásně vláčné a rovnoměrně vyskočí.
Podrobné info: