Pažitka
Název:

Velikonoční mazanec


Velikonoční mazanec


Ingredience:
Ingredience:
mouka (200g hladká a 300g polohrubá)500 g
cukr krystal50 g
máslo nebo hera (rozehřáté)100 g
sůl špetka
žloutek (dejte si trošku stranou na potření)2 ks
citronová kůra dle chuti
rozinky namočené v rumu nebo višňovici dle chuti
vlažné mléko250 ml
droždí1/2 kostky
lupínky nebo půlky mandliček na dozdobení
Postup přípravy:

Velikonoční tradice se musí ctít, takže i u nás voní domácí mazanec.

Vypracujeme těsto, necháme vykynout, pak rozdělíme množství na 2 stejné porce a utvoříme mazance.

Necháme na plechu ještě dokynout. Pak vezmeme žloutek a vyšleháme s trochou mléka. Potřeme, zasypeme mandličkami a znovu mandličky potřeme taky žloutkem a dáme do vyhřáté trouby péct na 160 stupňů asi 30 minut.

Nůžkami ještě nastřihneme vršek mazanců do křížku.

Doporučuji na dno trouby dát plecháček s teplou vodou. Mazance budou krásně vláčné a rovnoměrně vyskočí.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno