Pažitka
Název:

Velikonoční nádivka


Velikonoční nádivka


Ingredience:
Ingredience:
rohlíky den staré nakrájené na kostky8 ks
máslo1 lžíce
žlutá cibule nakrájená na drobno1 ks
žloutky6 ks
bílky vyšlehané do tuhého sněhu3 ks
uvařené uzené vepřové maso300 g
čerstvě nasekané bylinky - pažitka, petrželka a zelená nať jarních cibulek4 hrsti
sůl dle chuti
pepř špetka
máslo na vymazání formy
Postup přípravy:

Velikonoce nám pomalu,ale jistě klepou na dveře a je na čase okouknout recepty na tradiční Velikonoční pokrmy. Já letos poprvé poprvé vyzkoušela Velikonoční nádivku a musím říct, že mě okouzlila, je to jednoduchá a skvělá večeře. Tradičně obsahuje samozřejmě mladé lístky kopřiv,ale já dala přednost směsi čerstvých bylinek - pažitky, petrželky a jarní cibulky.

Nejprve si uvaříme uzené maso, trvá to asi 30-40 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme do mísy k masu. Rohlíčky nakrájené na menší kostky necháme asi deset minut máčet v mléce, poté co nejvíc vymačkáme a vhodíme do mísy, přidáme bylinky, jarní cibulku, žloutky, sůl i pepř a vše dobře rukama promícháme, poté lehce vmícháme sníh. Směs pořádně ochutíme pepřem a solí - nebojte se směs trochu ochutnat, pokud tedy máte kvalitní vajíčka.

Směs přendáme do máslem vymazané formy, uhladíme a dáme do vyhřáté trouby péct. Trouba by měla být vyhřátá na 180°C a v polovině času zvýšíme na 190°C. Pečeme zhruba 45 minut. Povrch by měl být krásně zezlátlý a nádivka pevná. Pak už jen necháme trošku vychladnout a krájíme. Podáváme s kyselou okurkou. Jídlo je svěží a přesto hodně syté , pokud vám chutnají šunko-fleky tak z tohohle budete nadšení mnohem víc :)

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno