Pažitka
Název:

Velikonoční nádivka s kopřivami


Velikonoční nádivka s kopřivami


Ingredience:
Ingredience:
housky7 ks
vejce6 ks
mléko150 ml
uzené maso300 g
kopřivy4 hrsti
velká jarní cibulka1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek špetka
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy:

Na Velikonoce u nás doma nikdy nesmí chybět nádivka s kopřivami neboli hlavička. 

Variant této nádivky je strašně moc. Místo uzeného můžete použít i kuřecí nebo třeba králičí maso, a pokud najdete málo kopřiv, můžete je půl napůl doplnit čerstvým baby špenátem. Já se ale vždycky snažím aspoň dvě hrsti kopřiv vyšťourat ze země. Bez nich by totiž nádivka nebyla ta pravá Velikonoční!

Housky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Na kostičky nakrájejte i uzené maso a trochu ho opečte na pánvi. Kopřivy umyjte a spařte, stačí je v cedníku přelít vroucí vodou. Kopřivy nechte okapat a nasekejte je. 

Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s mlékem, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Vzniklou směs přidejte k pokrájeným houskám a promíchejte, aby se housky rovnoměrně navlhčily.

K navlhčeným houskám přidejte i zbylé ingredience. Na kolečka nakrájenou jarní cibulku, opečené kostky masa, posekané kopřivy a úplně na závěr vmíchejte sníh z bílků. 

Vzniklou směs dejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečící nádoby a pečte na 200°C než povrch zezlátne. Trvá to přibližně 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno