Pažitka
Název:

Velikonoční pomlázka s ořechy a rozinkami


Velikonoční pomlázka s ořechy a rozinkami


Ingredience:
Ingredience:
špaldová hladká mouka150 g
pohanková mouka150 g
mleté vlašské ořechy50 g
nesířené rozinky60 g
banán2 ks
borůvky hrst
pyré z jablek90 g
České Ghíčko3 lžíce
kypřící prášek3 - 4 lžičky
agáve sirup dle chuti
voda (dle konzistence)cca 300 ml
Postup přípravy:

Velikonoce nám klepou na dveře a já se rozhodla připravit našemu malému strávníčkovi něco málo do tlapky na zakousnutí. Beránek bude samozřejmě také, ale jelikož je mi jasné, že beránka bude chtít oždibovat, tak je tato varianta pro mě praktičtější.

Do šlehací nádoby dáme na menší části rozkrájený banán, pyré z jablek a Ghí, pokud se rozhodneme přisladit, přidáme agáve sirup a společně vyšleháme, postupně přidáme rozemleté vlašské ořechy, prosetou mouku, společně s kypřícím práškem a přiléváme vlažnou vodu. Když je těsto vyšlehané, rozdělíme si jej na dvě části. Do jedné přidáme rozinky a do druhé pyré z borůvek a opět vyšleháme. Borůvky jsem přidala jen pro barevnost, nemusí být přidány. Vzniklá těsta nalijeme do připravených forem, nejprve těsto s borůvkami a poté těsto s rozinkami, případně můžete promíchat. Dáme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Poznámka

Těsto jde připravit i bezlepkové jen doporučuji silikonové formičky, protože je těsto křehké. Pro přípravu lze použít bezlepkovou směs případně pohankovou mouku.

Pokud máte alergii na ořechy, můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.

Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno