

| Ingredience: | |
| polohrubá mouka | 500 g |
| cukr krupice | 100 g |
| mléko | 150 ml |
| droždí | 30 g |
| rozpuštěné máslo | 100 g |
| žloutky | 2 ks |
| vanilkový cukr | 1 ks |
| sůl | 1 špetka |
| rozinek | 50 g |
| citronová kůra | 1 lžička |
| rum | 1 malý panák |
| mandle / rozinky na ozdobu | 1 hrstka |
| žloutky na potření | 2 ks |
A jak na Jidáše ve tvaru ptáčků? Tady je jednoduchý postup. Stačí jen jeden uzel a je to!
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).
Podrobné info: