Pažitka
Název:

Velikonoční ptačí jidáše


Velikonoční ptačí jidáše


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
cukr krupice100 g
mléko150 ml
droždí30 g
rozpuštěné máslo100 g
žloutky2 ks
vanilkový cukr1 ks
sůl1 špetka
rozinek50 g
citronová kůra1 lžička
rum1 malý panák
mandle / rozinky na ozdobu1 hrstka
žloutky na potření2 ks
Postup přípravy:

A jak na Jidáše ve tvaru ptáčků? Tady je jednoduchý postup. Stačí jen jeden uzel a je to!

Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno