Pažitka
Název:

Velikonoční quiche s mladými kopřivami nebo kadeřávkem


Velikonoční quiche s mladými kopřivami nebo kadeřávkem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka165 g
máslo pokojové teploty85 g
vejce1 ks
voda30 ml
sůl1 lžička
Náplň:
menší cibule2 ks
slanina100 g
tvrdý sýr Gouda100 g
vejce3 ks
smetana ke šlehání1 balení
sůl dle chuti
pepř dle chuti
jarní cibulka1 svazek
mladé kopřivy nebo kadeřávek2 hrsti
Postup přípravy:

Velikonoce jsou chvíle plné kreace, zvyků a rodinných zážitků. My to tak aspoň máme. 

Každý rok se sejdeme celá rodina na chatě, barvíme vajíčka, jíme Velikonoční pochutiny, dodržujeme zvyky a hlavně si to maximálně užíváme.

Poslední dobou, kdy je celý život online, tak opravdu vážím chvil, kdy mohu být s rodinou a přáteli. Jsou to chvíle, které mě nabijí energií a hlavně mám na co vzpomínat.

Jelikož býváme na chatě, tak se snažím s sebou připravit jídlo, které není složité na ohřev. Taková vděčná klasika je tento quiche. Milujeme ještě teplý a nebo také studený. Určitě ho zkuste a napište mi, jak vám chutnal.

Těsto:

Do větší mísy vložíme odváženou mouku. Přidáme vejce.  Dále máslo, nejlépe pokojové teploty a cca půl zarovnané malé lžičky soli.

A nyní vezmeme ruce a těsto zapracujeme. Pamatujte, že to je máslové těsto a čím déle s ním budeme pracovat, tím více bude lepkavé. Máslo se bude totiž rozpouštět. A zakápneme vodou.

Zpracované těsto přendáme na talířek a vložíme ho do lednice. V tuto chvíli se vrhneme na náplň a těsto mezitím krásně zatuhne.

Náplň:

Nejprve si překrojíme jarní cibulku. Necháme jen tu bílou a světlou částku, tu zelenou využijeme k osmahnutí. Oloupeme si cibuli a společně s odkrojenou zelenou částí z jarní cibulky pokrájíme na drobno.

Rozpálíme si pánev, a když bude horká, tak na ní dáme lžíci másla a přidáme cibuli. Restujeme do zlatava.

Mezitím, co se nám restuje cibule, tak si pokrájíme sušenou šunku nebo slaninu.

Jakmile je cibule zlatavá, tak k ní přidáme pokrájenou sušenou šunku nebo slaninu.

Mezitím, co se nám restuje slanina, tak si pokrájíme na kousíčky sýr. Vypneme plotýnku a do orestované cibule a slaniny přidáme kelímek smetany ke šlehání. Nasypeme do směsi sýr. Osolíme a opepříme.

Pokrájíme si kadeřávek nebo mladé kopřivy. Záleží, co máte radši. Obě verze jsou výborné.

Pokrájený kadeřávek nebo kopřivy přidáme do směsi a promícháme. Nakonec přidáme tři šťastná vejce.

Sestavení quiche:

Nyní vyndáme těsto z lednice, poprášíme vál. Rozválíme těsto na o trochu větší velikost, než je forma. 

Těsto přendáme do formy vystlanou pečícím papírem a zarovnáme okraje. Do těsta nalijeme hotovou směs. A naskládáme do quiche jarní cibulku.

Nyní už jen stačí dát péct quiche na 160 stupňů na cca 30 minut. Řiďte se selským rozumem. Hlavně ho nespalte nebo nevyndávejte syrový. Každý trouba peče jinak.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno