

| Ingredience: | |
| hladká špaldová mouka | 400 g |
| třtinový cukr | 50 g |
| droždí | 1 kostka (42g) |
| mléko | 200 ml |
| olej | 150 ml |
| žloutek | 2 ks |
| sůl | špetka |
| olej | na potření těsta |
| plátky mandlí | dle potřeby |
| povidla | dle potřeby |
Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme- já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na Vás.
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidly, dotvoříme ouška, nožičky a ocásek
Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.