Pažitka
Název:

Velký ovocný dort s banánovým krémem


Velký ovocný dort s banánovým krémem


Ingredience:
Korpus světlý:
vejce4 ks
cukr moučka180 g
olej100 ml
voda150 ml
polohrubá mouka250 g
Korpus tmavý:
žloutek6 ks
cukr200 g
kakao60 g
voda8 lžic
polohrubá mouka140 g
prášek do pečiva2 balíčky
bílky6 ks
Krém:
máslo500 g
tvaroh2 vaničky
vanilkový cukr2 balíčky
cukr moučka7 lžic
mléko500 ml
banánový pudink2 balíčky
cukr2 lžíce
Želatina:
dortové želé čiré1 balíček
voda200 ml
cukr2 lžíce
jahodové aroma1 kpka
Poleva:
čokoládová poleva v sáčku Carla dle potřeby
Ozdobení:
ovoce dle chuti
Postup přípravy:

Krásný sobotní podvečer přeji! Dnes jsem připravila dort, na zítřejší oslavu narozenin mého švagra k 30. narozeninám. Zadání znělo jasně: “Prosím hodně ovoce a tvarohu!” Tak jsem se s tím úspěšně poprala a dort upekla, doufám, že se bude nejen líbit, ale bude i chutnat.
Poprvé jsem si vyzkoušela udělat čokoládové zdobení na bok dortíku, za pomocí čokoládové polevy Carla - CARLA Chocolate a musím říci, že je to docela efektní a rychlé. Řez dortu tedy nemohu vyfotit, neb se jedná o dárek, ale zkusím vyfotit zítra na oslavě…
Tak co vy na něj? Líbí se vám?

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Korpus tmavý
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Pak si vyšleháme 5 lžic cukru moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Tmavý korpus i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme krémem. Světlý korpus, tedy jeho jednu polovinu potřeme marmeládou, poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu, který je také potřený marmeládou. Teď zas natřeme krémem a přiklopíme tmavým korpusem. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. 
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. 
Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny Carla. Jakmile byla rozehřátá, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno