Pažitka
Název:

Věnečky s vanilkovým pudinkem a lesním ovocem


Věnečky s vanilkovým pudinkem a lesním ovocem


Ingredience:
Věnečky:
mléko100 ml
voda100 ml
máslo80 g
hladká mouka120 g
cukr krupice10 g
sůl špetka
vejce4 ks
Pudink:
vanilkový lusk1 ks
mléko400 ml
žloutky4 ks
cukr krupice80 g
kukuřičný škrob30 g
vysokoprocentní smetana ke šlehání125 ml
Ozdobení:
maliny dle chuti
borůvky dle chuti
Dále se bude hodit:
70% čokoláda200 g
vysokoprocentní smetana100 ml
moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Odpalované těsto! Miluju! Zní to jako oříšek, ale vlastně to nakonec ani není tak složité. Těsto máte za pár minut a jediné, co je třeba dobře pohlídat, je teplota a čas. Každá trouba peče jinak, proto nezoufejte, když nebudou hned napoprvé dokonalé.

Recept, který teď posílám dál, mám od šikovné blogerky Tytyny. V jejím originále (nebo originále od Ladureé) je recept na vanilkové éclairs.  Já se z Francie trošku vrátila do Česka a upekla téměř tradiční věnečky, ale po mém.

1. V hrnci rozpusťte máslo spolu s mlékem a vodou, poté přiveďte k varu. 

2. Mouku, cukr a sůl přidejte do mléčné směsi a míchejte tak dlouho, dokud se z těsta nevytvoří koule a neodlepuje se od stran.

3. Již mimo plotnu do těsta postupně vmíchejte vejce.

4. Zdobícím sáčkem s ozdobnou špičkou vytvářejte kruhy - věnečky na plech vyložený pečícím papírem.

5. Pečte na 200°C po dobu cca 12 minut, poté snižte na 180°C a pečte dalších cca 15 - 17 minut (troubu neotvírejte!).

6. Na pudink si nejprve připravte směs z vyšlehaných žloutků, cukru a škrobu. 

7. Vanilkový lusk rozpulte, vyškrabte černá semínka, která spolu s mlékem i vanilkovým luskem přiveďte k varu. Poté sceďte.

8. Vanilkové mléko vraťte na plotnu. Na mírném až středním ohni postupně ručně všlehávejte žloutkovou směs. Míchejte, dokud pudink nezhoustne (jde to poměrně rychle).

9. Pudink nechte vychladnout. Během chladnutí jej občas promíchejte. 

10. Poté ušlehejte smetanu na šlehačku, kterou po lžících vmíchejte do pudinku (krém nesmí být příliš tekutý - šlehačky tedy dejte raději méně).

11. Vychladlé věnečky rozřízněte napůl a cukrářským sáčkem naneste krém na vrchní část spodního dílu. Ozdobte lesním ovocem, opět naneste malé množství krému a přiložte vrchní část věnečku. 

12. Věnečky můžete pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou (200 g 70% čokolády vmíchejte do 100 ml vysokoprocentní smetany přivedené k varu).

TIP: Každá trouba peče jinak, roto se můj postup liší od původního receptu. Mým doporučením je troubu nikdy neotevírat během pečení - věnečky mi poté spadly nebo byly uvnitř syrové. To stejné platí o délce pečení - nechávám odpalované těsto péct déle - opět mám zkušenost s nedopečením. Doporučuji tedy vyzkoušet a přizpůsobit délku i teplotu vaší troubě.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Hladyuk (Skácelová)

    zavřít okno