

| Ingredience: | |
| plecko | 0,5 kg |
| rohlík | 1 ks |
| mléko nebo voda | 1 dcl |
| sladká paprika | 2 lžičky |
| čerstvě mletý pepř | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| Bramborová kaše: | |
| brambory typ C | 0,5 kg |
| hrubozrnná hořčice | 1 vrchovatá lžíce |
| plnotučné mléko | 2 dcl |
| máslo | 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| cibule | dle chuti |
| kyselé okurky | dle chuti |
Vepřenky s cibulí jsou zlatá klasika. Hospodský evergreen i dobrota, kterou připravovaly už naše babičky. Základem je kvalitní maso z plecka, ze kterého se udělají placičky. Ty se pak osmaží a jí s čerstvým křupavým chlebem, hořčicí a posypané cibulí. Vepřenky mám moc ráda a chtěla jsem tuto klasiku trochu pozměnit. Připravila jsem k nim tedy bramborovo-hořčičnou kaši, která se s vepřenkami úžasně doplňuje.
Natrhejte rohlík a namočte ho do mléka či vody. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody do měkka (cca 20 minut). Maso nakrájejte na kousky a umelte v mlýnku na střední hrubost (pokud nemáte doma mlýnek, pak si nechejte u řezníka maso z plecka umlít). Z rohlíku vymačkejte tekutinu a prožeňte ho mlýnkem také (nebo přidejte vymačkaný přímo do namleté směsi od řezníka). Přidejte čerstvě namletý pepř, papriku a osolte. Malý kousek vysmažte na pánvi a ochutnejte výsledek. Případně dochuťte. Z masové směsi připravte tenké placičky velikosti dlaně a opečte je dozlatova z každé strany na pánvi s olejem. Uložte v teple. Ohřejte si mléko na kaši. Zceďte brambory a přidejte k nim máslo. Ručním mixérem nebo hnětačem na bramborovou kaši brambory umixujte nebo rozšťouchejte. Přilijte polovinu mléka a opět mixujte. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte hořčici a zbytek mléka a umixujte dohladka. Vepřenky podávejte s bramborovou kaší posypané cibulí, kyselými okurkami a případně ještě s hořčicí podle chuti (plnotučnou nebo dijonskou) servírovanou vedle v misce.
Podrobné info: