Název:Vepřová kýta z pomalého hrnce, se zeleninovo-cuketovou omáčkou a rýží
Ingredience:
| Ingredience: |
| vepřová kýta | 1100 g |
| cuketa | 500 g |
| celer | 400 g |
| mrkev | 300 g |
| cibule | 2 ks |
| sladkokyselé okurky | 4 ks |
| bílé víno | 250 ml |
| bobkový list | 2 ks |
| nové koření | 6 kuliček |
| pepř | 6 kuliček |
| hřebíček | 5 ks |
| skořice celá | 2 cm |
| oleje | 2 lžíce |
| sůl | |
| smetana ke šlehání 33% | 1 ks |
Postup přípravy:Z cukety se dá udělat spousta dobrot a tak jsem se rozhodla pro výbornou omáčku s masem. Samozřejmě by to nešlo bez mého oblíbeného pomalého hrnce. Maso je krásně měkké, šťavnaté a zelenina dodala tu správnou chuť a vůni.
Cuketu nastrouháme na hrubých slzičkách a zbývající zeleninu nakrájíme.
Do vajíčka na čaj dáme koření a vše dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Maso osolíme, v pánvi na rozehřátém oleji prudce ze všech stran opečeme a dáme do hrnce na zeleninu.
Do výpečku v pánvi nalijeme víno, prudce převaříme a z okrajů seškrábneme přípečky.
Nalijeme do hrnce, přiklopíme poklicí a hrnec necháme na II. stupeň pracovat 4 hodiny.
Poté měkké maso a koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem.
Omáčku podle potřeby naředíme smetanou, dochutíme solí, vložíme nazpět maso a hrnec necháme ještě 20 minut na II. stupni pracovat.
Naporcované maso podáváme s omáčkou. Na přílohu se hodí rýže nebo knedlík.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno