

| Ingredience: | |
| vepřová panenka | 600 g |
| bílý jogurt | 5 lžic |
| máta | menší hrst |
| meduňka | menší hrst |
| koriandr | menší hrst |
| rozmarýn | 4 snítky |
| citron | 1/2 ks |
| růžová sůl | dle chuti |
| velké brambory | 3 ks |
| menší mrkev | 3 ks |
| celer | 1/4 ks |
| vývar | 250 ml |
| máslo | 3 lžíce |
| řepkový olej | 2 lžíce |
Akci na vepřovou panenku nešlo odolat a plný balkón bylinek zase sváděl k experimentování. Jogurt a citron už jen doladil formu a koncert chutí mohl začít.
Bylinky nasekáme a smícháme s citrónovou šťávou a jogurtem. Panenku očistíme, zlehka osolíme a naložíme do marinády. Přikryjeme a dáme do lednice alespoň na 12 hodin odležet.
Z panenky rukou setřeme přebytky marinády a na oleji ji opečeme z všech stran (při otáčení použijte kleště, rozhodně do masa nepíchejte vidličkou, přišli byste o šťávu) a poté ji dáme péct do trouby na 200 stupňů na 10 minut. Maso vyndáme a hned zabalíme do alobalu. Necháme 15 minut odpočinout.
Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla, zbylou marinádu a vývar. Krátce povaříme, rozmixujeme a podle potřeby ještě zredukujeme do konzistence sosu.
Brambory, mrkev a celer oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 lžíce másla a vyšleháme kaši.