Pažitka
Název:

Vepřová panenka marinovaná v bylinkovém jogurtu, bramborovo-mrkvovo-celerová kaše


Vepřová panenka marinovaná v bylinkovém jogurtu, bramborovo-mrkvovo-celerová kaše


Ingredience:
Ingredience:
vepřová panenka600 g
bílý jogurt5 lžic
máta menší hrst
meduňka menší hrst
koriandr menší hrst
rozmarýn4 snítky
citron1/2 ks
růžová sůl dle chuti
velké brambory3 ks
menší mrkev3 ks
celer1/4 ks
vývar250 ml
máslo3 lžíce
řepkový olej2 lžíce
Postup přípravy:

Akci na vepřovou panenku nešlo odolat a plný balkón bylinek zase sváděl k experimentování. Jogurt a citron už jen doladil formu a koncert chutí mohl začít.

Bylinky nasekáme a smícháme s citrónovou šťávou a jogurtem. Panenku očistíme, zlehka osolíme a naložíme do marinády. Přikryjeme a dáme do lednice alespoň na 12 hodin odležet.
Z panenky rukou setřeme přebytky marinády a na oleji ji opečeme z všech stran (při otáčení použijte kleště, rozhodně do masa nepíchejte vidličkou, přišli byste o šťávu) a poté ji dáme péct do trouby na 200 stupňů na 10 minut. Maso vyndáme a hned zabalíme do alobalu. Necháme 15 minut odpočinout.
Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla, zbylou marinádu a vývar. Krátce povaříme, rozmixujeme a podle potřeby ještě zredukujeme do konzistence sosu.
Brambory, mrkev a celer oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 lžíce másla a vyšleháme kaši.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno