Pažitka
Název:

Vepřová panenka s čočkou beluga pro děti od 1 roku


Vepřová panenka s čočkou beluga pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
čočka beluga120 g
menší cibule1 ks
česnek2 stroužky
smetana ke šlehání100 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
vepřová panenská svíčkovácca 350 g
oblíbené bylinkové koření dle chuti
Postup přípravy:

Na festivalu Foodparade jsem nedávno ochutnala zauzené kachní prsíčko s čočkou beluga. Tento druh čočky je můj oblíbený, ale spíše ho upravuju s kořenovou zeleninou na způsob ragú. V mé festivalové porci však byla čočka daleko jemnější a lahodnější, a tak jsem po chvíli vychutnávání naznala, že je to zřejmě díky smetaně. Inspirovala jsem se jí i při svém domácím vaření a myslím, že jsem se nespletla.

Panenku obalte ve směsi oblíbeného bylinkového koření a oleje a nechejte marinovat pár hodin. Kromě mnou v surovinách uvedených bylinek se s luštěninami také dobře kamarádí kořenová zelenina (i sušená) či exotické koření garam masala, můžete tedy panenku naložit i tímto způsobem, ale volte raději cestu jemnějších a méně výrazných chutí.

Uvedené množství čočky zalijte dvojnásobným množstvím vody (vychází přibližně na čtvrt litru) a cca 20 minut vařte, dokud nebude téměř hotová. Poté slijte zbytek vody a čočku odstavte.

Cibulku nakrájejte najemno, stroužek česneku „rozbijte“ nožem a nasekejte na malé kousky. Na rozpáleném oleji nejprve začněte restovat cibuli a až začne zlátnout, přidejte ještě česnek a společně dorestujte. Poté přidejte uvařenou čočku a zalijte smetanou. Nechte na mírném ohni bublat, dokud se čočka nedovaří do měkka (nepřevařte, ať nemáte nevzhlednou kaši) a smetana nezredukuje svůj objem, což bude zhruba dalších 10 minut.

V mezičase si připravte i panenku, kterou nejprve (vcelku) zprudka po všech stranách opečte. Poté stáhněte plamen a nechte propéct i uvnitř. Řádově to bude trvat tak deset minut, záleží na výšce masa. Propečení poznáte podle měkkosti masa, a nebo sledujte, jak postupně mizí růžová po straně válečku. Pokuste se panenku nevysušit, je to věčná škoda. Nejlepší je středně propečená, s růžovým středem. Dětem samozřejmě propečte raději zcela.

Hotovou čočku odstavte a dle chuti dosolte, můžete ochutit i troškou pepře (doporučuji jen jemně) a případně přidejte dle libosti ještě trošku prolisovaného česneku k doladění chuti.

Servírujte společně.

Dětská specifika:

  • čočka jako luštěnina je hůře stravitelná a citlivé děti po ní mohou trpět bolestmi bříška (obecně by ale dítě od 1 roku mělo luštěniny zvládnout)
  • taktéž česnek a cibule jsou nadýmavé a hůře stravitelné - tedy opět od 1 roku
  • smetana je pro vysoký obsah bílkovin doporučována také od 1 roku
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno