Pažitka
Název:

Vepřová panenka s rokfórovým přelivem, americký brambor


Vepřová panenka s rokfórovým přelivem, americký brambor


Ingredience:
Ingredience:
vepřová panenka600 g
33% smetana1 kelímek
cibule1 ks
sýr Rokfór (Niva) dle potřeby
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Slaný roztok:
sůlcca 6 lžic
voda1 l
Americké brambory:
brambory500 g
olej dle potřeby
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Co si o víkendu připravit vepřovou panenku? Je to luxusní záležitost, které prostě nejde odolat. Takto pěkně do růžova jsme ji připravili v pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika CzSk.

Celou panenku naložíme do slaného roztoku minimálně na 3 hodiny. Slaný roztok si připravíme z vody a soli. Panenku po naložení vyjmeme, jemně osušíme a orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji, aby se nám maso zatáhlo. Poté panenku vložíme do pekáčku a ve vyhřáté troubě na 190 °C pečeme 10 minut. Jakmile panenku vyjmeme z trouby, necháme ji pod alu fólií odpočívat asi 6 minut. Mezitím si připravíme přeliv. Na výpek od restování panenky vložíme na jemno pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Poté zalijeme smetanou a přidáme nastrouhaný sýr s modrou plísní. Sýr necháme rozpustit a smetanu zredukovat. Poté můžeme servírovat nařezané medailonky s přelivem a podáváme s americkým bramborem.

AMERICKÉ BRAMBORY
Brambory umyjeme, neloupeme a nakrájíme na měsíčky. Poté vložíme do keramické formy (nebo na plech vyložený pečicím papírem), postříkáme olejem a posypeme kořením na americké brambory nebo grilovacím kořením. Pečeme je na 200 °C, průběžně promícháme, aby byly ze všech stran dobře opečené.

Fotos: Katalin Sándor

Všechny recepty z pořadu najdete na: www.tvpaprika.cz

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno