

| Ingredience: | |
| vepřová pečeně bez kosti vcelku | 1 kg |
| rybíz (mražený nebo čerstvý) | 150 g |
| med | 1 lžíce |
| červené víno | 1 dcl |
| cukr | 1 lžíce |
| olej | 3 lžíce |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| chilli | špetka |
| grilovací koření | 1 lžička |
| vývar (na podlévání masa) | 1/2 l |
| Špenát: | |
| špenát | 1 balení |
| česnek | 3 stroužky |
| cibule | 1 ks |
| vejce | 1 ks |
| hladká mouka | 1 lžíce |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| Bramborové knedlíky: | |
| dětská krupička | 100 g |
| polohrubá mouka | 200 g |
| vejce | 2 ks |
| uvařené brambory | 800 g |
| sůl | 1 lžička |
Netradiční marináda na maso s medem a rybízem, kdo neochutná, neuvěří.
Maso si očistíme a necháme v celku, nakrájíme si na mase nožem mřížky. Veškeré ingredience dáme do mísy a pořádně promícháme, přidáme maso, pořádně celé potřeme a necháme 2 h odpočinout v lednici. Poté dáme do trouby péct a průběžně podléváme vývarem. Pečeme přikryté na 190 stupňů asi 70 minut a potom odkryjeme a 10 až 15 minut pečme odkryté na 170 stupňů.
Špenát:
Na tuku mírně osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme zásmažku. Částečně rozmražený špenát dáme do zásmažky, promícháme a dusíme, až se špenát docela rozpustí, občas promícháme. Pokud máme špenát úplně rozmrzlý, necháme jen provařit. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a rozšlehaná vejce a za stálého míchání ještě chvíli povaříme.
Bramborové knedlíky:
Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Poté si uděláme z těsta plát a naplníme ho špenátem, svineme do rolády a dáme vařit do osolené vroucí vody na 15-20 minut.
Podrobné info: