Pažitka
Název:

Vepřová plec na houbách


Vepřová plec na houbách


Ingredience:
Ingredience:
vepřové plecko1 kg
veklá cibule2 ks
hladká mouka3 lžíce
pepř dle chuti
sůl dle chuti
bobkový list1 ks
nové koření3 kuličky
mletý kmín1 lžička
sušené houby hrst
tuk (sádlo/olej) dle potřeby
Postup přípravy:

Spousta z vás má doma rybáře, který když přinese úlovek, tak si raději místo ryby dá řízek.
Stejně tak to mám já s houbami. Jsem vášnivý houbař, ráda je krájím, čistím, suším, ale nejím.

Hrozně mi vadí ta slizká gumová konzistence, co máte v ústech, když houby jíte.

Nevadí mi ale ta chuť a tak když dělám bramboračku a nebo kulajdu, nesmí tam houby chybět.

Je pravda, že se jim už při nabírání na talíř snažím naběračkou vyhnout, ale jsou to bestie kluzké a vždy mi tam nějaké proklouznou!
Na okraji talíře to potom vypadá jako na konci honu, když myslivci počítají střelenou zvěř.

Naštěstí jak manžel, tak i syn houby miluji tak jak jsou a rychle mě jich zbaví.

Za to já a dcera máme raději, když je tam nemáme a jídlu předají jen svou chuť a vůni.

Proto sušené houby podle potřeby drtím v hmoždíři a nebo v malém mixéru na padrť.

Stane se z toho vlastně takové "houbové koření". Přijde mi, že má větší sílu, než když dám jen plátky sušených hub. Navíc se dá přidat i do ostatních jídel, kde byste houby ani nečekali. Je to něco jako silná masová chuť. Jako když do omáčky na špagety dáte filátko ančovičky. Nevidíte ho tam, necítíme rybinu, ale omáčka je najednou o level výš a má pořádný grády.

Ale teď už k vaření.

Maso si pokrájejte na plátky a nebo hrubší kostky. To je vcelku jedno a záleží na vás. Já koupila tak blbé maso, že na plátky by to nevypadalo dobře. Chuťově bylo maso ale moc dobré, tak zlost mne přešla celkem brzo.

Maso dobře osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku dejte stranou - později ji budete potřebovat na zahuštění šťávy.

Na pánvi si rozehřejte olej a na něm v jedné vrstvě orestujte ze všech stran maso. Klidně to udělejte na dvakrát. Jestliže tam nahážete všechno naráz, tak se maso neopeče, pustí šťávu a začne se dusit.

Všechna chuť se sice dostane do omáčky, ale z masa se stane suchá drť bez chuti. 
Opečené kousky (jen tak do oříškova) masa dejte do hrnce, kde budete vařit omáčku. Na pánev po mase dejte restovat nakrájenou cibuli. Celkem rychle chytne krásnou barvu od výpeku na pánvi, ale vy si dejte tu práci a cibulku krásně opečte. Nachystejte si cca 2 dcl sklenici vody. Po troškách vždy do pánve přilijte a cibuli takto krásně rozvařte na marmeládu. Zabere to sice nejvíce času z receptu, ale věřte, že se to vyplatí. Pokud byste nalili litr vody najednou, tak cibuli nikdy v omáčce nerozvaříte, bude vám tam plavat v kusech a šťáva bude planá.

Jakmile vypotřebujete všechnu vodu a cibulka se vysmahne až na tuk, přidejte mouku, co vám zbyla po obalování masa. Metličkou ji důkladně vmíchejte a nechte minutku restovat. Poté přilijte na dvakrát vodu a dobře promíchejte, ať nemáte v omáčce cucky.
Přelijte k masu, nasypte drcené houby a třeba i část celých - záleží co máte rádi. Přidejte i bobkový list a nové koření společně s mletým kmínem. Ten je výborný na trávení a proto jestli vám bývá těžko po houbách, tak by vám měl pomoct. Přiklopte pokličkou a na středním plameni duste do měkka. Plecko je výborné maso na dušení a je celkem poměrně brzy měkounké a šťavnaté.

Vody jsem na to kilo masa, když nepočítám ty 2 dcl na cibulku, dala asi tak litr, což je na 6 porcí tak akorát. Mouky není na zahuštění moc, ale nezapomeňte, že je to šťáva a ne lepidlo na tapety.

Jako přílohu můžete zvolit cokoliv. Toto jídlo je tak univerzální, že každá příloha se k němu hodí.

Na závěr ochutnejte, zda není třeba dosolit nebo dopepřit a můžete podávat.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno