

| Ingredience: | |
| vepřová kýta | 600 g |
| střední cibule | 2 ks |
| hladká mouka | 1 - 2 lžíce |
| vývar (bujón) | dle potřeby |
| větší mrkev | 3 ks |
| petržel | 2 ks |
| celer | kousek |
| bobkový list | dle chuti |
| nové koření | dle chuti |
| tymián | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Omáčky jako takové u nás frčí především tmavé, ale tato omáčka se zeleninou dětem také chutná - asi proto, že se více soustředí na tu zeleninu, než na barvu omáčky. A protože každý u nás doma preferuje jiný druh knedlíků, tak byly na výběr dva druhy - karlovarský a bramborový.
Do hrnce dáme trochu oleje a 2 na jemno nakrájené cibule, které necháme zesklovatět. Vepřové maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a orestujeme na cibuli, aby se maso zatáhlo.
Pak zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a do čajového sítka vložíme koření (bobkový list, nové koření i tymián), poté vše necháme podusit. Když je zelenina poloměkká, tak omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě, dochutíme podle vlastní chuti solí a pepřem.
Podrobné info: