Pažitka
Název:

Vepřové kotlety s bramborovými noky a blanšírovanými fazolkami


Vepřové kotlety s bramborovými noky a blanšírovanými fazolkami


Ingredience:
Kotlety:
vepřové kotlety bez kosti4 ks
cibule2 ks
bílé víno75 ml
hrubozrnná hořčice2 lžičky
smetana ke šlehání150 ml
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
olej trochu
Bramborové noky:
moučné brambory1 kg
sůl špetka
žloutek1 ks
hladká mouka150 g
hrubá mouka125 g
Fazolky:
olivový olej1 lžíce
česnek2 stroužky
zelené fazolky400 g
Postup přípravy:

Když jsem na tento recept nedávno narazila v časopise Apetit, hned jsem věděla, že ho v nejbližší době musím realizovat. Kombinace bílého vína, hořčice a smetany slibovala totiž lahodnou chuť omáčky. A nemýlila jsem se, výsledek byl vynikající, proto bych se s ním teď s vámi ráda podělila.

Nejprve noky. Dáme si vařit brambory do dostatečně velkého množství vody. Vaříme zhruba 30 minut, poté zkontrolujeme měkkost. Během vaření nepícháme zbytečně často do brambor, protože by nasákly vodu.  Aby byly noky co nejlepší, je potřeba začít noky zpracovávat hned z horkých brambor. Proto si je hned horké opatrně oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme najemno. Do misky, kde máme nastrouhané brambory, přidáme žloutek, mouku a sůl a zpracujeme v těsto. Připravíme si válečky o síle cca 2,5 cm a krájíme na šišky, které v ruce ještě upravíme do tvaru noků. Při práci si moučíme ruce, aby se nám s těstem dobře pracovalo. Hotové noky pak můžeme ještě hroty vidličky vytvarovat vlnky. Dáme si vařit vodu. Jakmile se voda vaří, vhodíme noky a vaříme tak dlouho, až nám vyplavou. Trvá to cca 3 minuty. Uvařené noky vyndáme na mísu.

Kotlety si naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpálíme asi lžíci oleje a na rozpáleném kotlety do zlatova opečeme z obou stran (z každé strany asi 5 minut). Jakmile máme maso opečené, vyndáme ho do zapékací misky a vložíme do vyhřáté, ale vypnuté trouby, aby zůstalo maso teplé.  Na pánev dáme ještě další dvě lžíce oleje a dáme osmahnout cibuli nakrájenou na kolečka.  Cibuli opékáme do světle zlatavé barvy, poté přidáme 2 lžičky hořčice a zalijeme vínem. Důkladně mícháme a ze dna pánvičky odškrábneme vařečkou i výpeky. Nakonec vmícháme ještě smetanu a šťávu, kterou pustilo maso. Dosolíme a je hotovo. 

Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít krátce varem, ale opravdu jen krátce a rychle zchladíme. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje, vhodíme na plátky nakrájený česnek, osmahneme do zlatova, přidáme fazolky, promícháme a máme hotovo. 

Maso přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s noky a fazolkami. Omáčka je skutečně výborná, takže vřele doporučuji!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno