

| Ingredience: | |
| vepřová kýta | 850 g |
| větší celer | 1 ks |
| zauzená slanina | 180 g |
| velká šalotka | 1 ks |
| sádlo nebo olej | 2 lžíce |
| salátová okurka | 1 ks |
| zmražený hrášek | hrst |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| nové koření | dle chuti |
| bobkový list | dle chuti |
| kurkuma | špetka |
| masový vývar z vepřových kostí | na podlití |
| zakysaná smetana | 1 ks |
Velmi jemná omáčka, která chutí připomíná svíčkovou s navinulou chutí salátové okurky a hrášku.
Vepřové kosti zalijeme vodou a povaříme.
Bulvu celeru oloupeme, salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Hrášek vyndáme z mrazáku. Na sádle (oleji) v nádobě orestujeme pokrájenou šalotku a slaninu. Přidáme vepřovou kýtu a opečeme ji ze všech stran. Podlijeme vývarem z kostí, přidáme výše uvedené koření, pokrájený celer a necháme krátce podusit. Pak maso přendáme do pekáčku, s vývarem i kořením a dusíme cca hodinu v rozehřáté troubě. Nakonec přidáme pokrájenou salátovou okurku a ještě chvíli dusíme. Když je maso měkké, vyndáme jej na talířek a udržujeme v teple. Ponorným mixérem rozmixujeme sos s celerem a okurkou do hladké konzistence. Podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme ještě také okyselit citronovou šťávou. Zakysanou smetanu s trochou omáčky rozmícháme v hrnku a vlijeme do rozmixované omáčky, kterou stále mícháme. Nakonec vsypeme mražený hrášek, který jen krátce prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s těstovinami, rýží, knedlíkem apod. Nezahušťujeme žádnou moukou, neboť omáčka je i tak hustá.
Podrobné info: