Ingredience: | |
vepřové maso | 500 g |
fenykl | 1,5 - 2 bulvy |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
menší pórek | 1 ks |
cherry rajčata | cca 8 ks |
curry koření | 2 lžíce |
smetana na vaření | 1 kelímek |
bílé víno | 100 ml |
vývar | 150 ml |
pepř | špetka |
olej | trochu |
sůl | dle chuti |
Vzhledem k tomu, že miluji fenykl v jakékoliv úpravě, zvolila jsem tentokrát pro realizaci recept Marcela Ihnačáka a udělala jsem dobře. Moc nám chutnalo. Jen jsem malinko upravila gramáže surovin, třeba cherry rajčat jsem dala mnohem méně, myslím, že by jídlo bylo od nich příliš kyselé ještě v kombinaci s vínem. Ale každý podle své chuti, vždyť recepty jsou o inspiraci.
Z fenyklu seřízneme spodek a vršky od listů, zelené lístečky schováme na ozdobu. Nakrájíme ho na osminky tak, aby nám je košťál držel pohromadě. Pórek nakrájíme na kolečka a rajčátka na čtvrtky. Vše vložíme do pekáčku, osolíme, okořeníme pepřem a jednou lžící curry a promícháme.
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme. Na pánvi zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso, curry a opečeme. Česnek posekáme, přidáme k masu a podlijeme vínem. Necháme odpařit a podlijeme vývarem. Provaříme a přidáme do pekáčku k masu.
Promícháme, přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a vložíme do trouby rozpálené na 180C. Od doby, kdy nám začne v pekáčku bublat, pečeme 45 minut. Poté odkryjeme, vlijeme smetanu a pečeme ještě 20 minut. Dochutíme podle potřeby. Jako přílohu bych doporučila brambory, popř. rýži. Podáváme posypané zelenými lístečky.
Podrobné info: