Pažitka
Název:

Vepřové pečené s fenyklem


Vepřové pečené s fenyklem


Ingredience:
Ingredience:
vepřové maso500 g
fenykl1,5 - 2 bulvy
cibule1 ks
česnek3 stroužky
menší pórek1 ks
cherry rajčatacca 8 ks
curry koření2 lžíce
smetana na vaření1 kelímek
bílé víno100 ml
vývar150 ml
pepř špetka
olej trochu
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Vzhledem k tomu, že miluji fenykl v jakékoliv úpravě, zvolila jsem tentokrát pro realizaci recept Marcela Ihnačáka a udělala jsem dobře. Moc nám chutnalo. Jen jsem malinko upravila gramáže surovin, třeba cherry rajčat jsem dala mnohem méně, myslím, že by jídlo bylo od nich příliš kyselé ještě v kombinaci s vínem. Ale každý podle své chuti, vždyť recepty jsou o inspiraci.

Z fenyklu seřízneme spodek a vršky od listů, zelené lístečky schováme na ozdobu. Nakrájíme ho na osminky tak, aby nám je košťál držel pohromadě. Pórek nakrájíme na kolečka a rajčátka na čtvrtky. Vše vložíme do pekáčku, osolíme, okořeníme pepřem a jednou lžící curry a promícháme.

Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme. Na pánvi zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso, curry a opečeme. Česnek posekáme, přidáme k masu a podlijeme vínem. Necháme odpařit a podlijeme vývarem. Provaříme a přidáme do pekáčku k masu.

Promícháme, přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a vložíme do trouby rozpálené na 180C. Od doby, kdy nám začne v pekáčku bublat, pečeme 45 minut. Poté odkryjeme, vlijeme smetanu a pečeme ještě 20 minut. Dochutíme podle potřeby. Jako přílohu bych doporučila brambory, popř. rýži. Podáváme posypané zelenými lístečky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno