Pažitka
Název:

Vícezrnný domácí chléb


Vícezrnný domácí chléb


Ingredience:
Ingredience:
hladká celozrnná mouka250 g
hladká bílá mouhka190 g
semínka (vhodné jsou dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná drcená i ovesné vločky, záleží co zrovna máte doma, poměr si určete podle toho co vám nejvíc chutná, já dala všechny krom vloček)150 g
čerstvé droždí10 g
sůl10 g
vlažná voda340 ml
mouka na vál (hladká nebo celozrnnáú trochu
Postup přípravy:

Po delší pauze jsem zase dostala chuť na dobrý domácí chléb ( i když ne kváskový, ještě jsem si ho stále nezaložila) a zatím si nějak vystačím s těmito variantami nekváskových chlebů. Tento chléb obsahuje jak název napovídá více zrn, semínek a přitom není tak hutný jako žitný. Hodí se spíše na slané varianty, dobrý je k domácí paštice, salátu nebo jen tak s lučinou. Recept je poměrně snadný a rychlý, takže pokud nemáte s pečením chleba bez pekárny zkušenosti, tak se nemusíte bát vyzkoušet tento recept. Jediné co potřebujete je forma na chléb.

Vodu vlijeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme stát pět minut,aby se droždí dobře rozpustilo. Pak přidáme obě mouky, semínka a sůl. Vše vařečkou smícháme v lepivější těsto, vyklopíme na vál a 5-10min (dle našich sil) hněteme až vypracujeme lesklé,ale nelepivé těsto. Vál si můžeme samozřejmě trochu poprášit moukou,ale už nepřidáváme víc než 50g! Jinak bude těsto tuhé. Ze začátku je to dost kovbojka, těsto se vám šíleně lepí na prsty,ale za chviličku už je to lepší a za další minutku ještě lepší.

Z těsta vytvarujeme kouli a dáme do čisté mísy, přikryjeme folií a necháme hodinku až hodinku a půl kynout. Mezitím si vymažeme formu na chleba máslem, to aby nám pak šel chléb krásně vyklopit. Až těsto vykyne, vytvarujeme z něj "šišku" jako na knedlík a vložíme do vymazané formy, přikryjeme už jen utěrkou a necháme zase hodinku odpočívat. Předehřejeme si troubu na 220°C, až bude dostatečně vyhřátá vložíme na dno nádobu se studenou vodou, zavřeme a za pět minut vložíme formu s těstem,opět zavřeme a spolu s vodou necháme dalších pět min. Nádobu vyndáme a chléb klasicky dopečeme. Voda se dává proto ,aby byla pěkná kůrčička. Chléb je upečený poměrně rychle, pozor tolik nezhnědně, takže po 15ti minutách určitě zkontrolujte i vyklopením na mřížku a poklepem na spodní stranu, dutý zvuk napoví , že už máme hotovo,pokud si nejsme jisti zkusíme test špejlí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno