Pažitka
Název:

Victoria sponge cake (anglický piškotový dort)


Victoria sponge cake (anglický piškotový dort)


Ingredience:
Korpus:
změklé máslo170 g
cukr krupice170 g
polohrubá mouka170 g
vejce3 ks
prášek do pečiva1/2 sáčku
plnotučné mléko nebo 12% smetanacca 4 lžíce
vanilková esence pár kapek
Máslová náplň:
změklé máslo65 g
moučkový cukr140 g
mlékocca 2 lžíce
jahodový džem1 malá sklenička
jahody nakrájené na plátky250 g
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Tento piškot je tradičním anglickým moučníkem podávaným například k odpolednímu čaji, ale i při oslavách. Jméno pochází od královny Viktorie, která si jej prý často ráda dopřávala.  
Jeho podstata tkví v pevném pružném piškotu promazaném džemem a máslovým krémem či šlehačkou. Vše je tak prosté a tak dobré!
Když jsem na tento moučník narazila už po několikáté, divila jsem se,
proč zrovna on je tak oblíbený a tak chtěla jsem zjistit, zda se jeho genialita opravdu nachází v jednoduchosti. Má odpověď je jednoduchá: neváhejte ho vyzkoušet, je opravdu skvělý!
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve větší míse ušleháme máslo s cukrem do nadýchané bílé konzistence. Stranou rozšleháme vejce a postupně je zašleháme do máslové směsi. Přisypáváme prosátou mouku a dále šleháme. Nakonec přimícháme i mléko (smetanu) a esenci. Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 20 cm. Můžete jej péct i v jedné formě s tím, že těsto po upečení podélně rozkrojíte.
Piškot pečeme asi 20 -25 minut v případě dvou kusů, o něco déle pak v případě jednoho kusu. Důležité je, aby byl na povrchu zlatavý a uvnitř pevný (test se špejlí). Upečený piškot necháme odpočinout ve formě a poté přemístíme chladnout na mřížku.
Dokud korpusy chladnou, připravíme si máslový krém. Máslo šleháme s moučkovým cukrem, dokud nedostaneme bílou nadýchanou směs. Ke konci přimícháme i mléko.
Jestliže jsou korpusy hrbolaté, seřízneme je cukrářským nožem se zubatým ostřím. Seříznutou stranu jednoho korpusu namažeme důkladně máslovým krémem a poklademe polovinou jahod. Druhý korpus potřeme džemem a opatrně přiklopíme na první. Případný vytékající džem ze stran opatrně stáhneme nožem.
Hotový dort ozdobíme zbytkem jahod a podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno