

| Ingredience: | |
| brambory | 600 g | 
| vývar | 200 ml | 
| červená cibule (šalotka) | 2 ks | 
| jablečný ocet | 1 lžíce | 
| dýňový olej | 2 lžíce | 
| řepkový olej | 2 lžíce | 
| dijonská hořčice | 1 lžíce | 
| petrželka | hrstka | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
Rakušané dělají bramborový salát kyselejší a obvykle do něj nedávají majonézu. Vím, vím, k salátu prostě patří řízek, ale přítel si dupnul, že chce rybku a já tu mám receptů s rybičkami zoufale málo.
POSTUP:
 Máslo o pokojové teplotě utřeme se solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Takto připraveným máslem potřeme rybky a dáme máslo i do bříška. Na pánvi si pstruhy krátce opečeme z obou stran, přendáme na pekáček a pečeme 10-15min při 220°C (podle velikosti rybiček).
 Brambory si opláchneme a uvaříme ve slupce. Scedíme a hned, jak půjdou držet v ruce, je oloupeme. Nakrájíme na asi 1cm silná kolečka a opatrně dáme do mísy. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme nakrájenou cibuli (nebo šalotku), ocet, oba druhy oleje a hořčici. Opatrně promícháváme, aby se vše spojilo a brambory se „napily” vývaru. Chvíli to trvá, ale buďte trpěliví. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekanou čerstvou petrželku. Salát nesmí plavat, ale brambory nesmí být ani nasucho. Před podáváním je dobré nechat salát alespoň 1hod odležet v lednici.
 
 PÁR VĚT  o receptu:
Vykuchanou rybu jsem dělala poprvé, ani jsem neměla žádný recept, prostě jsem sesbírala, co jsem kdy zaslechla nebo přečetla a výsledek mě velmi mile překvapil. Nicméně v hlavní roli byl samozřejmě salát podle receptu, který jsem si lehounce upravila. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Chce to jen trpělivost a opatrné ruce, abyste si z brambor neudělali kaši. Hodně samozřejmě dělají brambory. Asi je jasné, že se hodí spíše salátové a nikoliv moučné. 
Recept je z projektu Albert.
Podrobné info: