Pažitka
Název:

Vídeňský bramborový salát s pečeným pstruhem


Vídeňský bramborový salát s pečeným pstruhem


Ingredience:
Ingredience:
brambory600 g
vývar200 ml
červená cibule (šalotka)2 ks
jablečný ocet1 lžíce
dýňový olej2 lžíce
řepkový olej2 lžíce
dijonská hořčice1 lžíce
petrželka hrstka
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Rakušané dělají bramborový salát kyselejší a obvykle do něj nedávají majonézu. Vím, vím, k salátu prostě patří řízek, ale přítel si dupnul, že chce rybku a já tu mám receptů s rybičkami zoufale málo.

POSTUP:
Máslo o pokojové teplotě utřeme se solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Takto připraveným máslem potřeme rybky a dáme máslo i do bříška. Na pánvi si pstruhy krátce opečeme z obou stran, přendáme na pekáček a pečeme 10-15min při 220°C (podle velikosti rybiček).
Brambory si opláchneme a uvaříme ve slupce. Scedíme a hned, jak půjdou držet v ruce, je oloupeme. Nakrájíme na asi 1cm silná kolečka a opatrně dáme do mísy. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme nakrájenou cibuli (nebo šalotku), ocet, oba druhy oleje a hořčici. Opatrně promícháváme, aby se vše spojilo a brambory se „napily” vývaru. Chvíli to trvá, ale buďte trpěliví. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekanou čerstvou petrželku. Salát nesmí plavat, ale brambory nesmí být ani nasucho. Před podáváním je dobré nechat salát alespoň 1hod odležet v lednici.

PÁR VĚT  o receptu:
Vykuchanou rybu jsem dělala poprvé, ani jsem neměla žádný recept, prostě jsem sesbírala, co jsem kdy zaslechla nebo přečetla a výsledek mě velmi mile překvapil. Nicméně v hlavní roli byl samozřejmě salát podle receptu, který jsem si lehounce upravila. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Chce to jen trpělivost a opatrné ruce, abyste si z brambor neudělali kaši. Hodně samozřejmě dělají brambory. Asi je jasné, že se hodí spíše salátové a nikoliv moučné. 

Recept je z projektu Albert.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Michala Lentesová

    zavřít okno