Pažitka
Název:

Vietnamské smažené závitky (Nem rán) s omáčkou


Vietnamské smažené závitky (Nem rán) s omáčkou


Ingredience:
Ingredience (15 závitků):
rýžový papír15 ks
olej na smažení
voda nebo pivo na namáčení papíru
Náplň:
mleté vepřové maso450 g
jemné rýžové nudličky (připravené dle návodu)200 g
vejce2 ks
mrkev1 ks
větší kedlubna1/2 ks
houby jidášovo ucho dle chuti
sójové klíčky dle chuti
cibule1 ks
rybí omáčka2 - 3 lžíce
čerstvý koriandr dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Omáčka k namáčení závitků:
voda50 ml
třtinový cukr1 lžíce
rýžový ocet nebo limetková šťáva1 lžíce
rybí omáčka1,5 lžíce
česnek stroužek
chilli paprička dle chuti
Postup přípravy:

Mám strašně ráda asijské závitky v rýžovém papíře. Vietnamské nebo thajské, se zeleninou nebo masem, jarní nebo letní... to je fuk. K tomu si je namáčet do pikantní omáčky, která je bleskurychle hotová a jsem v sedmém nebi. Tak si pojďte zkusit pro změnu tyhle s mletým masem, zeleninou a nudličkami. Určitě jste je už jedli někde na streetfoodu nebo v asijském bistru... není to žádná věda.

Nejprve nechte namočit houby jidášovo ucho v horké, osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky. Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnou, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso. Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou. 

Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat. Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi 2 vrchovaté lžíce a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs. Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě. 

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte je okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. 

Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku.

Závitky namáčejte do omáčky v mističce.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno