Pažitka
Název:

Vietnamský kořeněný guláš -Bo Kho


Vietnamský kořeněný guláš -Bo Kho


Ingredience:
Maso + marináda:
hovězí maso750 g
česnek2 stroužky
zázvor2 cm
rybí omáčka3 lžíce
koření pěti vůní2 lžičky
hnědý cukr/kokosový karamel2 lžíce
Dále budete potřebovat:
rostlinný olej dle potřeby
chilli olej dle chuti
citronová tráva3 stonky
česnek2 stroužky
cibule1 ks
rajčatová pasta dle chuti
kokosová voda300 ml
voda dle potřeby
badyán3 hvězdičky
skořice1 svitek
mletá paprika dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
chilli dle chuti
mrkev2 ks
světlá sojová omáčka3 lžíce
Čerstvé bylinky:
thajská bazalka dle chuti
koriandr dle chuti
limetka dle chuti
Postup přípravy:

I když toto jídlo vzhledem připomíná nezahuštěný hovězí guláš, tak s ním ve srovnání s maďarskou verzí má pramálo společného. Dalo by se to spíše nazvat - Vietnamské dušené hovězí. Každopádně je úžasný chuťový zážitek, který ohromí i váš nos. 

Suroviny, které budete potřebovat, není ani tak těžké sehnat. Snad jen ta čerstvá citronová tráva, ale i tu dnes ve větších městech seženete.

Jestliže doma máte, tak si připravte tlakový hrnec. Pokud ne, tak si vystačíme s wokem a pokličkou a nebo klasickým hrncem se silnějším dnem. 

Co se týče výběru masa, tak vhodné je vykostěné žebírko, hrudí, kližka a nebo zadní. Každopádně pamatujte, že tuk je nositelem chutí. Já bohužel neměla to štěstí a sehnala jen libové zadní. To je tak, když si vzpomenete pozdě a chcete sehnat slušné maso v šest večer.

Maso si nakrájejte na hrubší kostky. Promíchejte s první částí surovin (česnek, zázvor, koření 5 vůní, rybí omáčka, cukr) a nechte 30 minut marinovat.

Pro ty, co neradi myjí nádobí, doporučuji k marinování použít krabičku od masa. Tu pak jen vezmete a vyhodíte. 

Jestliže máte možnost sehnat kokosový karamel, tak vřele doporučuji. Podpoří v jídle kokosovou chuť, vůni a přidá i krásnou barvu. Pokud ho nemůžete sehnat, tak dejte třtinový cukr.

V hrnci si rozpalte směs rostlinného a chilli oleje, na kterém osmahněte drcený česnek, citronovou trávu (4 cm špalíky), badyán a skořici. 

Po chvilce přidejte i naložené maso. Hned, jak se zatáhne, vložte i cibuli na klínky, papriku a rajčatovou pastu. 

Vše zalijte kokosovou vodou (ne mléko) a obyčejnou vodou tak, aby bylo maso ponořeno.

Uzavřete tlakový hrnec a duste 15 - 25 minut. Doba je závislá na druhu a kvalitě masa.

Opatrně otevřete hrnec a přidejte mrkev na silnější kolečka, sojovou omáčku, sůl a pepř. Povařte, dokud není maso i mrkev měkká.

Stonky citronové trávy a ostatní koření odstraňte a na talíři dozdobte bylinkami čerstvou cibulkou a řezem limety na dochucení. 

Jako vhodná příloha jsou rýžové nebo pšeničné nudle. Dobrá je ale i čerstvá francouzská bageta, která krásně vsákne šťávu z masa.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno