

| Ingredience: | |
| dlouhozrnná rýže (230 ml) | 1 hrnek |
| pěkné vinné listy | 35 - 40 ks |
| vinný ocet | 1 lžíce |
| mleté maso | 400 g |
| koření tandoori masala | 1 lžička |
| mletá skořice | 1 lžička |
| nasekané rozinky | 2 lžíce |
| sušená máta | 3 lžičky |
| loupaná slunečnicová semínka | 2 lžíce |
| větší cibule | 1/2 ks |
| sušený česnek | 3 lžičky |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| olej na vymazání pekáče | 2 lžíce |
| zeleninový vývar + lžička octa na podlití | 2,5 dl |
Pokud cestujete po Řecku nebo Turecku, určitě vinné listy znáte. A pokud ne, vyzkoušejte si je podle mého receptu.
Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Vinné listy opláchneme pod tekoucí vodou a minutu povaříme asi v 10 centimetrech vroucí vody, do níž jsme přidali ocet. Pak slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odřízneme stonky.
Maso důkladně smícháme s kořením, najemno nasekanou cibulí, mátou, rozinkami a semínky. Nakonec přidáme rýži a opět promícháme.
Listy otočíme lícem (lesklou stranou dolů) a na každý pokládáme asi čajovou lžičku masovo- rýžové směsi. Pečlivě srolujeme - nejdříve přiložíme strany, pak zavineme zbytek.
Pokládáme těsně vedle sebe ohybem dolů do olejem vymazaného pekáče. Zalijeme vývarem, zakápneme octem a přikryjeme. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.
Podáváme samotné, s jogurtem ochuceným česnekem a solí nebo s pečivem.