Pažitka
Název:

Vinné listy s pestrou nádivkou


Vinné listy s pestrou nádivkou


Ingredience:
Ingredience:
dlouhozrnná rýže (230 ml)1 hrnek
pěkné vinné listy35 - 40 ks
vinný ocet1 lžíce
mleté maso400 g
koření tandoori masala1 lžička
mletá skořice1 lžička
nasekané rozinky2 lžíce
sušená máta3 lžičky
loupaná slunečnicová semínka2 lžíce
větší cibule1/2 ks
sušený česnek3 lžičky
sůl špetka
pepř špetka
olej na vymazání pekáče2 lžíce
zeleninový vývar + lžička octa na podlití2,5 dl
Postup přípravy:

Pokud cestujete po Řecku nebo Turecku, určitě vinné listy znáte. A pokud ne, vyzkoušejte si je podle mého receptu.

Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Vinné listy opláchneme pod tekoucí vodou a minutu povaříme asi v 10 centimetrech vroucí vody, do níž jsme přidali ocet. Pak slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odřízneme stonky.

Maso důkladně smícháme s kořením, najemno nasekanou cibulí, mátou, rozinkami a semínky. Nakonec přidáme rýži a opět promícháme. 

Listy otočíme lícem (lesklou stranou dolů) a na každý pokládáme asi čajovou lžičku masovo- rýžové směsi. Pečlivě srolujeme - nejdříve přiložíme strany, pak zavineme zbytek. 

Pokládáme těsně vedle sebe ohybem dolů do olejem vymazaného pekáče. Zalijeme vývarem, zakápneme octem a přikryjeme. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.

Podáváme samotné, s jogurtem ochuceným česnekem a solí nebo s pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno