Pažitka
Název:

Višňovo-borůvkový cheesecake


Višňovo-borůvkový cheesecake


Ingredience:
Ingredience:
želatina3 plátky
studená voda na nabobtnání100 ml
vody120 ml
višně300 g
borůvky150 g
měkký tvaroh500 g
domácí lučina (mascarpone)100 g
limetka - kůra1 ks
limetková šťáva2 lžíce
prášková stevie (50 g hroznového cukru)1 lžíce
žloutek2 - 3 ks
krupička2 lžíce
vanilkový cukr1 ks
máslo na vymazání formy
Korpus:
celozrnné nebo karamelové sušenky250 g
rozpuštěné máslo120 g
Postup přípravy:

Léto souvisí s ovocem a lehkými moučníky, proto jsem si chtěla vyzkoušet cheesecake a výsledek byl skvělý, nám chutná nám moc. Když vidím ceny za tento moučník v cukrárně a kavárně, tak jsem ráda, že jsem se jej naučila.

Sušenky nadrtíme nebo namixujeme a spojíme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme na 25 minut do lednice, aby dobře ztuhla.
Porcelánovou, koláčovou nebo dortovou formu vymažeme dobře máslem i po stranách.

Ve šlehači zlehka ušleháme tvarohy s lučinou, kůrou z limety, šťávou z limetky, vejci a cukry. Prošleháváme po dobu 3 minut. Sušenkovou hmotu vložíme do vymazané formy, lžící hmotu zarovnáme.

Višně omyjeme a vypeckujeme. Borůvky omyjeme. 

Na sušenkový korpus navrstvíme tvarohovo-lučinovou směs, do které vmícháme hrst borůvek. Dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů na cca 45-50 minut, Po této době troubu vypneme, pootevřeme dvířka u trouby a necháme cheesecake hodinu chladnout.

Mezitím omyté a vypeckované višně a pár borůvek dáme do hlubší pánve, přidáme cca 120 ml vody, trochu cukru nebo sladidla a vaříme po dobu cca 5 minut. Plátkovou želatinu hned namočíme podle návodu na 10 minut do studené vody nabobtnat. Po této době želatinu přidáme do pánve s ovocem rozpustit pak za stálého míchání, ale nikdy nevaříme!

Touto omáčkou lžící polijeme vychladlý cheecesake a necháme ztuhnout. Podáváme ke kávě samotný nebo se šlehačkou. Moučník je chutný, osvěžující a lahodný.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno