Pusinky: | |
bílky | 2 ks |
cukr krupice | 115 g |
sůl | špetka |
ocet | dle potřeby |
Višně: | |
mražené odpeckované višně Dione | 250 g |
Kitl syrob višňový | 2 dcl |
Grand Marnier | 50 ml |
Šlehačka: | |
smetana | 250 ml |
kvalitní vanilkový extrakt | pár kapek |
Když se zamyslím nad tím, jaký význam má pro mě termín "mít blaho v hubě", tak je to přesně tohle. Sladkost pusinek ve spojení s kyselými višněmi je totiž něco neskutečného.
1. Mísu, ve které budeme bílky šlehat, si nesmíme zapomenout vytřít octem. Já si vždycky dám několik kapek na papírovou utěrku a mísu důkladně odmastím.
2. Bílky spolu se špetkou soli dáme do mísy a začneme na střední stupeň šlehat (já u KitchenAid šlehám na stupeň 4).
3. Když začnou bílky světlat, po lžících přidáváme cukr. Vždy ho necháme zašlehat a teprve poté přidáváme další lžíci.
4. Bílky šleháme, dokud nebudou krásně tuhé a lesklé (test, že jsou bílky hotové, je, že mísu obrátíme a bílky nevypadnou).
5. Bílky naplníme do cukrářského sáčku. Já použila i nástavec, který udělá požadovaný tvar pusinky.
6. Pečení záleží na velikosti. Na 90 stupňů necháme pusinky sušit 60 - 80 minut.
7. Mezitím si připravíme višně. Višně se sirupem a Grand Marnier dáme na pánev a necháme svařit. Zhruba po 5 minutách vyndáme višně a necháme ještě sirup zredukovat. Poté pánev odstavíme z plotny, vrátíme višně zpět a necháme zchladnout.
8. Šlehačem si vyšleháme smetanu s vanilkovým extraktem do tuha.
9. Do skleničky vrstvíme svařené višně, nalámané pusinky a šlehačku. Nakonec dezert ozdobíme celými pusinkami.
Podrobné info: