Pažitka
Název:

Višňový Eton Mess


Višňový Eton Mess


Ingredience:
Pusinky:
bílky2 ks
cukr krupice115 g
sůl špetka
ocet dle potřeby
Višně:
mražené odpeckované višně Dione250 g
Kitl syrob višňový2 dcl
Grand Marnier50 ml
Šlehačka:
smetana250 ml
kvalitní vanilkový extrakt pár kapek
Postup přípravy:

Když se zamyslím nad tím, jaký význam má pro mě termín "mít blaho v hubě", tak je to přesně tohle. Sladkost pusinek ve spojení s kyselými višněmi je totiž něco neskutečného.

1. Mísu, ve které budeme bílky šlehat, si nesmíme zapomenout vytřít octem. Já si vždycky dám několik kapek na papírovou utěrku a mísu důkladně odmastím.

2. Bílky spolu se špetkou soli dáme do mísy a začneme na střední stupeň šlehat (já u KitchenAid šlehám na stupeň 4).

3. Když začnou bílky světlat, po lžících přidáváme cukr. Vždy ho necháme zašlehat a teprve poté přidáváme další lžíci.

4. Bílky šleháme, dokud nebudou krásně tuhé a lesklé (test, že jsou bílky hotové, je, že mísu obrátíme a bílky nevypadnou).

5. Bílky naplníme do cukrářského sáčku. Já použila i nástavec, který udělá požadovaný tvar pusinky.

6. Pečení záleží na velikosti. Na 90 stupňů necháme pusinky sušit 60 - 80 minut.

7. Mezitím si připravíme višně. Višně se sirupem a Grand Marnier dáme na pánev a necháme svařit. Zhruba po 5 minutách vyndáme višně a necháme ještě sirup zredukovat. Poté pánev odstavíme z plotny, vrátíme višně zpět a necháme zchladnout.

8. Šlehačem si vyšleháme smetanu s vanilkovým extraktem do tuha. 

9. Do skleničky vrstvíme svařené višně, nalámané pusinky a šlehačku. Nakonec dezert ozdobíme celými pusinkami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno