Pažitka
Název:

Višňový koláč


Višňový koláč


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka hladká210 g
vejce3 - 4 ks
panela80 g
med1 lžíce
Ghí, olej či jiný tuk1 lžíce
prášek do pečiva1 ks
Zdobení:
višně, třešně550 g
agarová tyčinka country life1 ks
ovocná šťáva - já měla 100% malinovou EDEN200 ml
domácí rybízová marmeláda dle chuti
Postup přípravy:

Už i u nás dozrávají višně, začali jsme postupně pěkně nejdřív plnit bříška, a když už byla plná, začala jsem přemýšlet nad tím, kam s nimi. Tento koláč je velmi povedený a chutný, kombinací ovoce je neomezeně a dá se s ním vyhrát. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Koláč je snadný a rychlý, pokud opomenu vypeckování višní.

Příprava korpusu je velmi rychlá. Do mísy dáme celá vejce, přidáme panelu a med, našleháme a střídavě již bez šlehání s pomocí metly vmícháme Ghí či jiný tuk, mouku smíchanou s kypřícím práškem a vlažnou vodou. Alternativu korpusu bez vajec najdete ZDE a alternativu bez vajec a lepku, vegan najdete ZDE.

Připravené těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme si vytřeli tukem a vysypali moukou. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus je tmavší díky přidané panele a medu.

Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout. 

Po vychladnutí si korpus potřeme marmeládou a připravíme si přeliv, korpus necháváme stále ve formě. Do hrnce nalijeme ovocnou šťávu a do ní natrháme agarovou tyčinku. Vypeckujeme si višně. Agarovou tyčinku povaříme do rozpuštění ve šťávě. Když je agar rozpuštěný, přidáme do hrnce vypeckované višně a krátce prohřejeme. Směs můžeme přisladit případně panelou, já neměla potřebu. Nalijeme na korpus potřený marmeládou a dáme do lednice ztuhnout. 

Koláč je velmi svěží, lahodný, prostě mizel pod rukama.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno