Ingredience: | |
hrubá celozrnná pšeničná mouka | 200 g |
hladká mouka | 2 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
vejce | 2 ks |
rostlinný olej (může být i oříškový) | 2 lžíce |
voda | dle potřeby |
prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
bílý jogurt | 1 lžíce |
strouhaný kokos | 3 lžíce |
tvaroh | 1,5 vaničky |
hodně zralé vypeckované višně | 300 g |
třtinový cukr na višně | 1 lžíce |
Babička, když jsem ještě byla u nich, mě vzala do jejich zdravé výživy a koupila mouku, ze které už hodně let peče koláč (recept dostala přímo od prodejců v tom krámku), který mi nikdy nechutnal, protože nebyl tak slaďoučký, nadýchaný, pocukrovaný, jak mají malé děti rády...
No jo, dřív mi toho hodně nechutnalo, ale časy i chutě se změnily. Vzala jsem si na koláč recept, maličko ještě vylepšila a zkusila upéct. Je to na hodně hrubo umletá celozrnná pšenice, takže konzistence korpusu je drobivá, což pak vykompenzovala vrstva tvarohu a višní se strouhaným kokosem. Babička ho většinou pekla se švestkami, ale já švestky nemám, nevadí. Višně & kokos je docela známá (aspoň teda myslím, už jsem o tom párkrát slyšela) kombinace a moc dobrá.
Postup:
Mouky, prášek do pečiva, 1 PL cukru, 1 vejce, olej, 2 PL kokosu jsem smíchala dohromady.
K základu jsem přilévala vlažnou vodu tak dlouho, dokud nebyla konzistence spíše tekutějšího charakteru. Těsto jsem poté nalila do kulaté formy vymazené olejem a vysypané
moukou, dala do trouby a pekla 15 minut na 180°C. Mezitím jsem si smíchala tvaroh, jogurt s vajíčkem. Po 15 min jsem korpus vyndala z trouby, nanesla na něj vrstvu připraveného tvarohu, přidala višně, posypala lžící třtinového cukru a lžící kokosu. Znova jsem dala do trouby, snížila teplotu na 160°C a pekla ještě 35 min. Nechala jsem pořádně vychladnout a pak krájela.
Nejlepší je pořádně vychlazený a rovnou ke snídani do takových horkých dnů, jako jsou tyto. Mouku můžete vyměnit za jakoukoli jinou, ale určitě nedosáhnete takové drobivé konzistence jako právě s touto hrubou. Tak dobrou chuť!
Podrobné info: