Pažitka
Název:

Višňový koláč s kokosem z hrubé celozrnné mouky


Višňový koláč s kokosem z hrubé celozrnné mouky


Ingredience:
Ingredience:
hrubá celozrnná pšeničná mouka200 g
hladká mouka2 lžíce
třtinový cukr1 lžíce
vejce2 ks
rostlinný olej (může být i oříškový)2 lžíce
voda dle potřeby
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičky
bílý jogurt1 lžíce
strouhaný kokos3 lžíce
tvaroh1,5 vaničky
hodně zralé vypeckované višně300 g
třtinový cukr na višně1 lžíce
Postup přípravy:

Babička, když jsem ještě byla u nich, mě vzala do jejich zdravé výživy a koupila mouku, ze které už hodně let peče koláč (recept dostala přímo od prodejců v tom krámku), který mi nikdy nechutnal, protože nebyl tak slaďoučký, nadýchaný, pocukrovaný, jak mají malé děti rády... 

No jo, dřív mi toho hodně nechutnalo, ale časy i chutě se změnily. Vzala jsem si na koláč recept, maličko ještě vylepšila a zkusila upéct. Je to na hodně hrubo umletá celozrnná pšenice, takže konzistence korpusu je drobivá, což pak vykompenzovala vrstva tvarohu a višní se strouhaným kokosem. Babička ho většinou pekla se švestkami, ale já švestky nemám, nevadí. Višně & kokos je docela známá (aspoň teda myslím, už jsem o tom párkrát slyšela) kombinace a moc dobrá.

Postup:
Mouky, prášek do pečiva, 1 PL cukru, 1 vejce, olej, 2 PL kokosu jsem smíchala dohromady.

K základu jsem přilévala vlažnou vodu tak dlouho, dokud nebyla konzistence spíše tekutějšího charakteru. Těsto jsem poté nalila do kulaté formy vymazené olejem a vysypané
moukou, dala do trouby a pekla 15 minut na 180°C. Mezitím jsem si smíchala tvaroh, jogurt s vajíčkem. Po 15 min jsem korpus vyndala z trouby, nanesla na něj vrstvu připraveného tvarohu, přidala višně, posypala lžící třtinového cukru a lžící kokosu. Znova jsem dala do trouby, snížila teplotu na 160°C a pekla ještě 35 min. Nechala jsem pořádně vychladnout a pak krájela.

Nejlepší je pořádně vychlazený a rovnou ke snídani do takových horkých dnů, jako jsou tyto. Mouku můžete vyměnit za jakoukoli jinou, ale určitě nedosáhnete takové drobivé konzistence jako právě s touto hrubou. Tak dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Žabenská

    zavřít okno